Tradiční recept na ukrajinský boršč

Tradiční recept na ukrajinský boršč jistě ocení každá kuchařinka, která ráda v kuchyni zkouší něco nového. Je sice pravda, že boršč nemusí nutně chutnat každému, takže názory lidí dělí na dvě poloviny – zatímco někteří na něho nedají dopustit, jiní mu nemohou přijít na chuť. Já jsem si však ukrajinský boršč oblíbila a to nejen pro jeho snadnou přípravu, ale především pro tu naprosto fantastickou chuť!

Reklama

A co vy? Je pro výás ukrajinský boršč zakázané ovoce, nebo si tu a tam tuhle tradiční dobrotu připravíte a společně s rodinou si na ní pochutnáte? Pakliže vám boršč nevadí, určitě vyzkoušejte i tenhle recept, který si jistě stejně jako já okamžitě zamilujete.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 250 g hovězího masa
  • 250 g vepřového masa
  • 250 g uzeného masa
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 100 g brambor
  • 250 g hlávkového zelí
  • 150 g červené řepy
  • 1 cibuli
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 litry vody
  • vepřové sádlo
  • ocet
  • několik stroužků česneku
  • bobkový list
  • pepř a sůl

Jak postupovat při přípravě?

  1. Začněte přípravou masa: všechny druhy masa umyjte a vložte do velkého hrnce.
  2. Maso zalijte studenou vodou a vařte na mírném plameni cca 2 hodiny.
  3. Po uvaření maso vyjměte a nakrájejte na menší kostky. Poté vraťte zpátky do vývaru.
  4. Očistěte kořenovou zeleninu.
  5. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
  6. Červenou řepu předvařte ve slupce.
  7. Trochu vepřového sádla dejte na pánev a orestujte na něm cibuli společně s česnekem.
  8. Po chvíli přidejte kořenovou zeleninu a všechny suroviny chvíli restujte.
  9. Zalijte trochou vývaru a nechte trochu podusit.
  10. Jakmile bude zelenina měkká, přidejte ji do vývaru s masem.
  11. Přidejte nakrájené zelí, brambory nakrájené na kostičky, bobkový list a ochuťte solí a pepřem.
  12. Na sádle, které vám zbylo po zelenině, orestujte na kostičky nakrájenou červenou řepu.
  13. Postupně přidávejte rajčatový protlak a ochuťte octem.
  14. Celou směs přidejte k vývaru.
  15. Pokud je potřeba, dochuťte podle své chuti a podávejte se zakysanou smetanou.

Pravý ukrajinský boršč určitě udělá na vašem stole patřičný dojem!

Reklama