Tradiční recept na ukrajinský boršč jistě ocení každá kuchařinka, která ráda v kuchyni zkouší něco nového. Je sice pravda, že boršč nemusí nutně chutnat každému, takže názory lidí dělí na dvě poloviny – zatímco někteří na něho nedají dopustit, jiní mu nemohou přijít na chuť. Já jsem si však ukrajinský boršč oblíbila a to nejen pro jeho snadnou přípravu, ale především pro tu naprosto fantastickou chuť!
A co vy? Je pro výás ukrajinský boršč zakázané ovoce, nebo si tu a tam tuhle tradiční dobrotu připravíte a společně s rodinou si na ní pochutnáte? Pakliže vám boršč nevadí, určitě vyzkoušejte i tenhle recept, který si jistě stejně jako já okamžitě zamilujete.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 250 g hovězího masa
- 250 g vepřového masa
- 250 g uzeného masa
- 50 g rajčatového protlaku
- 200 g kořenové zeleniny
- 100 g brambor
- 250 g hlávkového zelí
- 150 g červené řepy
- 1 cibuli
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 litry vody
- vepřové sádlo
- ocet
- několik stroužků česneku
- bobkový list
- pepř a sůl
Jak postupovat při přípravě?
- Začněte přípravou masa: všechny druhy masa umyjte a vložte do velkého hrnce.
- Maso zalijte studenou vodou a vařte na mírném plameni cca 2 hodiny.
- Po uvaření maso vyjměte a nakrájejte na menší kostky. Poté vraťte zpátky do vývaru.
- Očistěte kořenovou zeleninu.
- Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
- Červenou řepu předvařte ve slupce.
- Trochu vepřového sádla dejte na pánev a orestujte na něm cibuli společně s česnekem.
- Po chvíli přidejte kořenovou zeleninu a všechny suroviny chvíli restujte.
- Zalijte trochou vývaru a nechte trochu podusit.
- Jakmile bude zelenina měkká, přidejte ji do vývaru s masem.
- Přidejte nakrájené zelí, brambory nakrájené na kostičky, bobkový list a ochuťte solí a pepřem.
- Na sádle, které vám zbylo po zelenině, orestujte na kostičky nakrájenou červenou řepu.
- Postupně přidávejte rajčatový protlak a ochuťte octem.
- Celou směs přidejte k vývaru.
- Pokud je potřeba, dochuťte podle své chuti a podávejte se zakysanou smetanou.
Pravý ukrajinský boršč určitě udělá na vašem stole patřičný dojem!