Třený koláč se švestkami a makovou drobenkou

Ingredience

Na těsto:

Reklama
  • 290 g polohrubé mouky
  • 4 vajíčka
  • 200 g moučkového cukru (nebo dle chuti, např. 170 g)
  • 1 dcl oleje
  • 1 dcl mléka nebo vody
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra a trochu šťávy
  • mandle podle uvážení a chuti (nemusí být)

Na makovou drobenku:

  • 80 g másla
  • 80 g strouhanky
  • 30 g mletého máku
  • 150 g cukru krupice

Další:

  • švestky (na pokrytí povrchu těsta)
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání plechu
shutterstock.com

Postup

  1. Příprava těsta:
    • Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny.
    • Postupně přidávejte olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko nebo vodu, citronovou kůru a šťávu.
    • Pokud používáte mandle, přidejte je do těsta.
    • Nakonec jemně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků se špetkou soli.
  2. Příprava drobenky:
    • Všechny ingredience na drobenku (máslo, strouhanku, mletý mák a cukr krupice) dobře promíchejte, až vznikne drobivá hmota.
    • Drobenku před použitím dejte asi na půl hodiny do lednice.
  3. Příprava plechu:
    • Plech o rozměrech 30×40 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou.
  4. Pečení:
    • Těsto nalijte na připravený plech.
    • Povrch těsta lehce posypte mákem a naskládejte na něj švestky řezem nahoru.
    • Hustě posypte drobenkou.
    • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Poznámka

Koláč je výborně nadýchaný a všechny ingredience k sobě skvěle ladí, což vytváří lahodnou chuť. Doporučuji vyzkoušet!

Recept nám zaslala paní J. Jančíková

Reklama