Ingredience
Na těsto:
Reklama
- 290 g polohrubé mouky
- 4 vajíčka
- 200 g moučkového cukru (nebo dle chuti, např. 170 g)
- 1 dcl oleje
- 1 dcl mléka nebo vody
- 1 prášek do pečiva
- citronová kůra a trochu šťávy
- mandle podle uvážení a chuti (nemusí být)
Na makovou drobenku:
- 80 g másla
- 80 g strouhanky
- 30 g mletého máku
- 150 g cukru krupice
Další:
- švestky (na pokrytí povrchu těsta)
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání plechu
Postup
- Příprava těsta:
- Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny.
- Postupně přidávejte olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko nebo vodu, citronovou kůru a šťávu.
- Pokud používáte mandle, přidejte je do těsta.
- Nakonec jemně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků se špetkou soli.
- Příprava drobenky:
- Všechny ingredience na drobenku (máslo, strouhanku, mletý mák a cukr krupice) dobře promíchejte, až vznikne drobivá hmota.
- Drobenku před použitím dejte asi na půl hodiny do lednice.
- Příprava plechu:
- Plech o rozměrech 30×40 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou.
- Pečení:
- Těsto nalijte na připravený plech.
- Povrch těsta lehce posypte mákem a naskládejte na něj švestky řezem nahoru.
- Hustě posypte drobenkou.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Poznámka
Koláč je výborně nadýchaný a všechny ingredience k sobě skvěle ladí, což vytváří lahodnou chuť. Doporučuji vyzkoušet!
Recept nám zaslala paní J. Jančíková
Reklama