Léto je nejen dobou vodních hrátek a dovolených, ale také čerstvého ovoce. Většina lidí ho nejraději konzumuje jen tak v syrové podobě, ale to není zdaleka jediná možnost. Z čerstvého ovoce lze připravit také nejrůznější šťávy, kompoty či marmelády. Tímto způsobem si lze část léta uchovat až do zimy. Dnes pro vás ale máme recept na něco jiného a zcela jedinečného – želatinový višňový dezert. Jedná se o starou rodinnou recepturu, příprava dezertu je velmi snadná, rychlá a výsledek naprosto skvělý. V našem receptu používáme višně, ale úplně stejně lze tento dezert připravit i z dalšího letního ovoce, například jahod, malin, borůvek či meruněk.
Co budete potřebovat?
Na výrobu tohoto lahodného dezertu budeme potřebovat pouze půl kilogramu višní nebo jiného libovolného ovoce, nejlépe samozřejmě čerstvého, v zimě lze v případě nouze použít rovněž ovoce mražené, jeden šálek cukru, dvě polévkové lžíce agaru a vodu.
Jak nevšední dezert vyrobit?
Začneme tím, že veškeré višně důkladně umyjeme a vypeckujeme. Umyté a vypeckované ovoce následně dáme do misky a rozmixujeme nebo rozšťoucháme. Následně v misce smícháme dvě polévkové lžíce agaru s trochou vody a důkladně rozmícháme tak, aby nedocházelo ke tvorbě hrudek. Pokud nemáte agar, můžete stejným způsobem použít želatinu či pektin. Necháme chvilku odležet. Po přibližně deseti minutách vezmeme misku s rozmixovanými višněmi a pomalu do nich vmícháme cukr. Následně do vzniklé směsi vmícháme rovněž nabobtnalý agar. Posledním krokem je případné nalití hmoty do malých forem, například do forem určených na muffiny. Hmotu lze případně nechat i v misce. Takto necháme odležet přibližně hodinu a poté z formiček vyklopíme či v misce nakrájíme na menší kousky. Na závěr posypeme moučkovým cukrem a netradiční letní dezert je hotov. Pokud použijete sladší ovoce, než jsou višně, zejména jahody či meruňky, doporučujeme snížit množství použitého cukru.