Údržba trouby není nejoblíbenější činností v domácnosti, ale musíte to pravidelně dělat. V opačném případě bude velmi znečištěná od pečení a začnou se v ní držet nepříjemné pachy, které potom ucítíte v celé kuchyni. Navíc to negativně ovlivní i další pečení v troubě, protože vám potom buchty mohou být cítit masem, které se v troubě peklo předtím. Jak troubu vyčistit jednoduše?
Rychlé čištění skla u trouby
V případě skla i povrchu trouby budete potřebovat stejné ingredience na čištění. Před čištěním trouby si proto připravte ¼ sklenice prášku do pečiva, 250 ml čpavku, 1 litr horké vody a 2 kusy žáruvzdorného nádobí, například misky. Tyto prostředky budete potřebovat na důkladné vyčištění celé trouby. A nezapomeňte na chňapky nebo gumové rukavice pro ochranu svých rukou.
Nejdříve se podíváme na sklo. Do prášku do pečiva přidejte vodu a míchejte, dokud nezískáte strukturu zakysané smetany. Pastu naneste na sklo a nezapomeňte na žádný kousek. Nechte pastu působit po dobu 30 minut. Důkladně ji potom otřete čistým hadříkem, houbičkou nebo papírovými ubrousky. Sklo bude dokonale čisté, aniž byste ho museli drhnout.
Vyčistěte vnitřní povrch trouby bez velkého úsilí
Vnitřní část trouby bude větším oříškem, protože se tam udrží největší množství mastnoty z pečených pokrmů. Díky jednoduchému triku ale máte možnost umytí trouby za chvíli a bez zbytečné námahy. Troubu předehřejte na 150 stupňů. Do žáruvzdorné nádoby nalijte litr vroucí vody. Do jiné nádoby přidejte čpavek. Potom vypněte troubu.
Vložte nádobu se čpavkem na mřížku v troubě. Vodu nechte úplně dole. Zavřete troubu a jděte spát. To bude jistě vaše nejoblíbenější část čištění trouby. Druhý den ráno přidejte do čpavku trochu prostředku na nádobí a touto směsí vyčistěte stěny trouby. Půjde to velmi jednoduše, takže u toho nestrávíte příliš mnoho času ani úsilí. A trouba bude jako nová!
Zdroj: pukuotukas.com