Pečeně je trochu náročnější recept, se kterým ale zaručeně uděláte dojem. I když vám jeho příprava zabere necelé dvě hodinky, u stolu sklidíte pochvalu. Doma na tento recept sázíme v případě, kdy se nás má sejít u oběda větší počet lidí a já se chci blýsknout. A víte co? Každému se z vrstveného vepřového masíčka dělají obrovské boule za ušima!
Až si příště zase budete lámat hlavu nad tím, co připravit k obědu, bude se vám recept na pečeni jistě hodit. Je naprosto dokonalou volbou především pro případ, kdy se chystáte pohostit větší počet lidí. Věřím, že i vám pečeně zachutná a že si tuhle dobrotu u přes trochu náročnější a delší přípravu okamžitě zamilujete.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 6 plátků vepřového masa
- 4 velké kyselé okurky
- 4 cibule
- 10 plátků anglické slaniny
- 700 ml vepřového vývaru
- 500 ml červeného vína
- 1 balení polévkové zeleniny
- 1 polévkovou lžíci rajského protlaku
- olej
- hořčici
- 2 bobkové listy
- sůl a pepř
Jak postupovat při přípravě?
- Každý plátek masa nakrojte a poté rozklepejte tak, aby vám vznikla co největší placka.
- Maso ochuťte solí a pepřem.
- Cibuli a okurky nakrájejte na kolečka.
- Plátek masa potřete hořčicí, přidejte 2 plátky slaniny a několik koleček kyselé okurky a cibule.
- Tímto postupem pokračujte až do chvíle, dokud nespotřebujete všechny plátky masa.
- Nyní maso svažte provázkem tak, jako když vážete španělské ptáčky.
- Na pánev nalijte olej, nechte ho rozpálit a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli.
- Přidejte zeleninu nakrájenou nadrobno a společně restujte, dokud zelenina nedostane barvu.
- Osolte a opepřete podle chuti, přidejte rajský protlak, promíchejte a nechte 5 minut povařit.
- Podlijte červeným vínem a nechte vařit dalších 5 minut.
- Maso vložte do pekáčku, přelijte jej omáčkou a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte na 180 °C cca 2 až 2,5 hodiny, dokud maso nebude měkoučké.
Pečeně je výborná s bramborovou kaší, ale záleží jen na vás, s čím se pečené vepřové maso s cibulí, slaninou a okurkou rozhodnete podávat.