Domácímu chlebu se rozhodně nic nevyrovná. Přesně víte, co dáváte za suroviny k jeho přípravě, navíc máte pod kontrolou také celý proces pečení. Nejdražší ani ten nejchutnější chléb nebude chutnat jako ten čerstvě vytažený z trouby. Na krajíc chleba si pak můžete namazat kvalitní máslo a posypat solí – je to ten nejlepší pocit, jaký v ústech můžete mít.
Vyplatí se trávit čas u dělání těsta
I když to vypadá složitě, pečení chleba je v podstatě jednoduchý proces. Pokud máte doma robota, výrazně vám ušetří práci, protože ušetříte ruce při hnětení těsta. Pro mnoho lidí bude jednodušší zajít do obchodu, ale jestli si dáte tu práci a vyrobíte si vlastní chléb, budete potěšeni nejen tím, že to zvládnete, ale tím, že bude všem chutnat. Vaše rodina už nebude chtít jiný kousek pečiva.
Co budete potřebovat k pečení?
- 2 hrnky mléka (400 ml)
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- Kvasnice
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 600 g mouky
- Žloutek + lžičku mléka
Postup je pak následující. Nejdříve nalijte mléko do hluboké mísy, přidejte sůl, kvásek a promíchejte metličkou. Přidejte rostlinný olej a promíchejte. Do jiné misky si přesejte mouku a vypracujte hladké těsto. Celý tento proces vám navíc usnadní robot, jen budete přidávat suroviny a on udělá dokonalé těsto.
Z těsta udělejte dvě a upečte si chléb
Pokud máte těsto hotové a bude mít elastický tvar, rozdělte ho na dvě části. Z těch udělejte kulatý tvar těsta. Rozválejte ho na plocho a vytvořte trubičku.
Na konci těsta udělejte zářezy a zabalte. Těsto dejte na plech a nechte 20 minut kynout pod utěrkou.
Vršek těsta natřete žloutek a poté dejte do předehřáté trouby na 25 minut a sledujte.
Hotový chléb poznáte podle toho, že bude mít křupavou a zlatou kůrku na povrchu.
Na chléb si pak můžete namazat různé druhy pomazánek, ale určitě bude chutnat čerstvý i jen tak samotný. Vyzkoušejte ho, poté do něj můžete přidat také různé druhy semínek nebo zkusit aromatické koření, které mu dodá jinou chuť. Pokaždé tak můžete mít jiný chléb, přitom stačí používat stejný recept.