Už to není jenom typicky české pečivo, které je možné pořídit si na pultech obchodů. Stále více se zde setkáte také s pečivem, které má svůj původ v zahraničí. Skvělým příkladem je croissant, který je velmi populární ve Francii, ale ve velké míře se samozřejmě jí i tady u nás. Mnozí zároveň dodávají, že kvalita v našich obchodech není taková, jako v zemi původu. Souhlasíte? Proto je na místě jít na to jinak. Zkusit domácí croissant, který budete stoprocentně milovat.
Připravte si ho na různé způsoby
Náš recept na domácí croissant je spojený s velmi chutnou jablečno – skořicovou náplní. Ta ale není jedinou možností. Pokud vám tento recept zachutná, můžete ho v budoucnu snadno inovovat. A to tak, že zkusíte i jiné náplně, dle vaší chuti. Těsto však nedoporučujeme měnit. Až zjistíte, jak jednoduché a jak vláčné je toto v našem receptu, ani nebudete mít potřebu zkoušet něco jiného.
Jaké ingredience si připravit?
Podívejme se společně na to, jaké jsou ingredience, bez kterých se v tomto receptu rozhodně neobejdete. Jak jsme již zmínili, jedná se o nekynuté těsto, což postup přípravy výrazně zjednodušuje. Nachystat je třeba:
- 500 g mouky
- 250 g kvalitního másla
- 100 ml plnotučného mléka
- 50 g cukru
- 1 žloutek
- 1 špetka soli
To jsou ingredience, ze kterých následně vytvoříte chutné a vláčné těsto na croissant. Dále nelze zapomínat ani na tvorbu jablečné náplně. Tady bude potřeba mít k dispozici toto:
- 1 kg jablek
- 100 g cukru
- 2 lžičky skořice
Domácí croissant začínáme přípravou těsta
Jako první je třeba udělat chutné těsto. A to tak, že necháte povolit máslo, které následně rozmícháte se všemi ostatními surovinami a postupně budete přidávat mouku. Důležité je důkladné míchání a hnětení, aby nedošlo k tomu, že se vytvoří hrudky, stejně jako je hnětení důležité k tomu, aby se všechny složky těsta dokonale propojily. Jakmile jste s těstem a jeho konzistencí spokojeni, můžete ho dát do mísy, přikrýt utěrkou a nechat ho zhruba 45 minut odpočívat při pokojové teplotě.
Nachystejte si náplň
Čas, po který odpočívá připravené těsto samozřejmě můžete využít efektivním způsobem. A to konkrétně tak, že si nachystáte jablečnou náplň. Jablka nejprve oloupete a poté omyjete. Dále je nastrouhejte na hrubším struhadle. Přidejte další suroviny v podobě cukru a skořice, promíchejte a nechte odpočívat. Během chvíle jablka pustí šťávu, kterou slijete. Tímto máte nachystanou i náplň a můžete se pustit do dalšího kroku.
Vytvářejte jednotlivé croissanty
Není se čeho obávat. Když děláte domácí croissanty, tak si pamatujte, že důležitým tvarem je trojúhelník. Těsto vyválejte a nařezejte na tyto tvary. Poté dáte do každého trojúhelníku trochu nachystané náplně a pečivo zabalte. Takto postupujte u každého, až budete mít jak těsto, tak náplň zpracovánu.
Nyní do trouby
Je tu poslední fáze, která už je velmi jednoduchá. Na plech dejte pečicí papír a na něho jednotlivé croissanty. Ty vložte do trouby, kde je teplota 200 stupňů Celsia. Při té pečte po dobu zhruba 30 minut. Následně vyndejte a pokud chcete, můžete je ochutnat ještě teplé. Jsou však dokonalé i za studena. Co říkáte, je to pravda?