Už jste slyšeli o potočnici lékařské? Ne?! Tak to je velká škoda, neboť její léčivé účinky jsou přímo zázračné!

Potočnice lékařská (řeřicha potoční) je druh vodní rostliny, která pochází z Evropy a Asie. Je to také jeden z nejstarších druhů zeleniny konzumované lidmi a je součástí rodiny mokřadních až vodních rostlin, která zahrnují hořčici, wasabi, ředkev a zahradní řeřichu. Mnoho lidí považuje tuto rostlinu jednoduše za plevel, ale pravda je, že tato rostlina nabízí spoustu přínosů pro Vaše zdraví.

Reklama

ZDRAVOTNÍ VÝHODY POTOČNICE!

[hana-code-insert name=’google‘ /]Čistí krev

Potočnice pomáhá stimulovat vylučování kyselin z těla a také stimulovat tvorbu červených krvinek. Čištění krve od toxinů pomáhá řešit kožní problémy, jako je ekzém, stejně tak i artritidu, dnu a anémii.

Zlepšuje trávení

Tato všemocná rostlina působí také jako silné tonikum pro Vaše trávení, neboť stimuluje sekreci trávicích šťáv a zvyšuje chuť k jídlu a zkrátka účinně řeší jakýkoli druh zažívacích problémů. Potočnice je také užitečná proti únavě a slabosti, zatímco vysoký obsah jódu je dokonalým prostředkem pro hypotyreózu.

Mocný expektorant

Potočnice stimuluje vylučování hlenu z plic a odstraňuje potenciální respirační problémy.

Reklama

Zabraňuje vzniku rakoviny

Potočnice obsahuje glukosinoláty, sloučeniny, které mohou zabránit vzniku rakovinných buněk. Tyto sloučeniny lze nalézt také v brokolici, růžičkové kapustě, řepě, ředkvi a hořčici.

Existuje několik odrůd řeřichy, z nichž každá má odlišné vlastnosti. Zahradní řeřicha může být konzumována čerstvá v salátech. Polní řeřicha se oproti tomu vyznačuje pěknými růžovými květy, zatímco zimní řeřicha roste v teplých oblastech, jako je Florida. Přestože je obecně bezpečné konzumovat tuto rostlinu, těhotné ženy by se jí měly vyhnout.

Vysoká výživová hodnota

Kromě vysokého obsahu glukosinolátů obsahuje potočnice antioxidanty, beta-karoten, vitamíny A a C, vápník, hořčík, fosfor, vlákninu, kyselinu listovou a sodík.

Jak můžete vidět, potočnice je vskutku tělu prospěšná rostlina, která může zlepšit Vaše celkové zdraví. Již v minulosti si toho byli lidé vědomi a často ji používali jako přírodní lék proti různým onemocněním. Říká se, že tato vodní rostlina byla dokonce použita Hippokratem, otcem moderní medicíny, který si vybudoval nemocnici u řeky s čerstvými rostlinami, kterými léčil pacienty.

Kromě lékařského použití má potočnice také využití v gastronomii. Má charakteristickou hořkou a kořeněnou chuť a je skvělá pro zlepšení trávení. Měla by se však vždy konzumovat v malém množství a čerstvá. Čerstvá potočnice má pevné a tmavě zelené listy, které jsou křehké při vaření. Pokud jsou uschlé, jsou většinou žluté barvy kvůli ztrátě chlorofylu.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Obecně platí, že lidé do salátů přidávají surovou potočnici. Nejlepší je použít čerstvé listy, protože proces vaření ničí základní živiny uvnitř rostliny. Někdy se listy potočnice používají výhradně k dekorativním účelům v salátech, u masa a svačin, zatímco někteří lidé používají listy také do polévky a krémových rizot.

V přírodní medicíně může být potočnice také použita k odstranění tmavých skvrn na kůži, nebo k odstranění kožních červů. Chcete-li rostlinu použít proti kožním problémům, musíte ji nejprve umlýt a poté aplikovat na postižené místo.

K léčbě bolesti v krku, zánětu dásní, nebo problémům s dýcháním byste si měli uvařit 50 g potočnice v ¼ l vody a výsledný odvar vypít na prázdný žaludek. Můžete si také vzít sklenici teplého čaje s 10 g šťávy z potočnice a trochu medu před spaním.

Reklama