Znáte někoho, kdo nemá rád koblihy? Určitě ne. Z tohoto důvodu vám dnes přinášíme recept na úžasné, lahodné a velmi jemné domácí koblihy, které si můžete kdykoli připravit ve vlastní kuchyni. Zaručeně a velmi příjemně překvapíte svou rodinu, která bude mít k snídani dezert, který miluje každé dítě. A dospělí se alespoň chutí vrátí do vlastního dětství. Není to přitom tak složité, jak si myslíte a můžete je dochutit marmeládou, kterou máte nejraději.
Co budete potřebovat?
Ingrediencí, které potřebujete na výrobu, není mnoho. Připravte si:
- 550 g mouky
- 250 ml teplého mléka
- 25 g čerstvého droždí nebo 8 g sušeného droždí
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 70 g cukru
- ½ lžičky soli
- 100 g másla
- 1 lžíci vody nebo rumu (podle chuti)
- olej na smažení.
To je všechno. Uvidíte, že postup není vůbec složitý a vychutnáte si dokonalé koblížky.
Způsob přípravy
V hrnci rozpusťte máslo a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím do mísy dejte mléko, rozdrobené droždí a přidejte cukr, sůl, žloutky, celá vejce a vodu nebo rum. Rum se do těsta přidává, aby při pečení koblihy nenasákly tolik oleje, a koblihy navíc získají po rumu velmi zajímavé a příjemné aroma. Můžete ho ale vynechat a použít jen vodu. Míchejte do hladka, dokud se cukr zcela nerozpustí. Postupně přidávejte mouku a těstě hněteme, dokud nevznikne hladká hmota. Přidejte máslo a pokračujte s hnětením dalších 5-10 minut.
Těsto dejte do nádoby s olejem, přikryjte potravinářskou fólií a nechte asi hodinu a půl kynout. Poté těsto rozdělte na 22 kousků a vytvarujte koule. Dejte na plech vymazaný olejem a nechte dalších 30 minut kynout.
Rozpalte pánev s olejem a koblihy smažte z každé strany asi minutu a půl, dokud nebudou nádherně zlaté. Oleje musí být dost, aby v něm byly koblihy alespoň do poloviny ponořené.
Po usmažení nechte vychladnout a dochuťte podle vlastní chuti.