Švédské placky jsem poprvé vyzkoušela na popud kamarádky, která na ně nedá dopustit. Dokonale s nimi nahradila klasický chleba, který teď už vůbec nekupuje. Překvapila mě nejen jejich lahodná chuť, ale i docela jednoduchá příprava, proto se chci s vámi podělit o recept, který určitě musíte vyzkoušet!
Švédské placky možná někdo zná pod názvem polární chleba. Ať už jste o této dobrotě někdy slyšeli, nebo se o ní z dnešního článku dozvídáte poprvé, určitě si nenechte ujít recept, který najdete v následujících řádcích. Můžu vám zaručit, že jakmile švédské placky jednou ochutnáte, na klasický chleba z obchodu okamžitě zapomenete!
Co budete potřebovat na přípravu?
- 15 g másla
- 130 g ovesných vloček
- 50 g kvasnic
- 650 g hladké mouky
- 2 čajové lžičky soli
- 1 polévkovou lžíci medu
- 600 ml vařící vody
Jak postupovat při přípravě?
- V misce smíchejte ovesné vločky, máslo, med a sůl. Všechny suroviny zalijte vařící vodou a nechte vychladnout na cca 37 °C.
- Jakmile voda vystydne, za pomoci ručního šlehače suroviny v misce pořádně propracujte a vytvořte tak vláčné těsto.
- Připravené těsto nechte na teplém místě odpočívat a kynout, mělo by vám zvětšit objem cca 2-3x.
- Těsto si pak rozdělte na malé bochánky, které postupně na pomoučeném vále rozválejte na placky o tloušťce cca 0,5 cm.
- Každou placku propíchejte vidličkou a poskládejte je na papírem vyložený plech.
- Placky nechte ještě tak 30 minut odpočívat a mezitím si rozehřejte troubu na 250 °C.
- Vložte placky do trouby a pečte je cca 6-9 minut.
Po upečení nechte placky alespoň trochu vystydnout, pak se do nich můžete s chutí zakousnout a jistě mi dáte za pravdu, že chleba jim nesahá ani po kotníky!