Úžasný domácí chleba za pár korun a lepší než z obchodu

Doma upečený chléb je pro mnoho lidí znakem spokojeného domova, kterým se nese nádherná vůně. Jeho příprava není vždy jednoduchá a potřebujete na to poměrně dost času, ale rozhodně se toto úsilí vyplatí. Získáte ten nejlepší chleba, jaký jste kdy jedli a budete se moci rodině i přátelům pochlubit, že dokážete připravit domácí pečivo. Chce to určité kulinářské schopnosti, abyste dokázali upéct dobrý chléb. My vám poradíme, jak na to. Připravte si ho podle tohoto receptu a zaručeně nebudete litovat.

Reklama

Hodně lidí si myslí, že na pečení chleba si musí pořídit domácí pekárnu. Jistě to s ní bude jednodušší a některé z nich mají dokonce takové funkce, díky kterým nemusíte s těstem téměř vůbec pracovat a přitom získáte vynikající bochník chleba. Domácí pekárna ale rozhodně není podmínkou. Stejně tak vám postačí obyčejný plech s pečicím papírem. Rozhodně se proto nemusíte vymlouvat na to, že nemáte potřebné vybavení a klidně se můžete pustit do toho!

https://irecept.cz/

Co budete potřebovat?

Na založení kvásku, který je základem každého dobrého chleba, potřebujete:

  • 400 ml teplé vody
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 22 g čerstvého nebo pytlík sušeného droždí.

Tuto směs musíte několik dnů předem smíchat a odstavit. A samozřejmě ho nezapomeňte pravidelně krmit.

Reklama

Na samotný chléb budete potřebovat:

  • 250 g žitné nebo chlebové mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1-2 lžičky soli
  • 1-2 lžíce kmínu
  • 2 lžíce octa.

Způsob přípravy

Ingredience na chléb smíchejte dohromady s kváskem a nechte asi hodinu kynout v míse zakryté látkovou utěrkou. Na vál posypejte trochu mouky a vyklopte na něj těsto. Chvíli ho překládejte z venku dovnitř, dokud se nepřestane lepit. Následně vezměte plech a vyložte ho pečicím papírem. Druhou možností je např. skleněná forma na pečení, kterou můžete také vyložit pečicím papírem. Vložte do nádoby těsto, znovu přikryjte utěrkou a nechte kynout další hodinu.

Nyní už musíte jen předehřát troubu na 210 stupňů a nechte tam chléb péct po dobu 15 minut. Poté snižte teplotu na 170 stupňů a pečte pečivo dalších 35 minut. Na spodek trouby nezapomeňte dát kastrůlek s horkou vodou, díky kterému se bude chléb lépe péct. Uvidíte, že takto dobrý chléb jste ještě nikdy nejedli a vaše rodina bude zajisté požadovat, abyste ho udělali znovu. Přejeme hodně štěstí při pečení a dobrou chuť!

Reklama