Vánoce, trhy a vůně pečených kaštanů, to je kombinace přesně pro vás? Pak pro vás máme recept na ty nejlepší kaštany pečené doma

Pokud máte rádi rozmanitost a ruch předvánočních trhů a také vůně, které se linou od různých stánků, možná vás přiláká i ten, kde statný chlapík peče ty nejvoňavější kaštany a prodává je kolemjdoucím v papírových sáčcích. A protože je milujete a jejich vůni a chuti nejste schopni obzvlášť v tomto svátečním období odolat, odnášíte si samozřejmě také jeden sáček.

Reklama

Jako by vánoční trhy přestěhovali k vám domů

Vykouzlit doma atmosféru vánočního trhu nemusí být zas tak složité, stačí zapojit fantazii. Udělejte například partnerovi i sobě svařené víno do hrnků se zimními nebo svátečními motivy, pusťte si koledy nebo jiné vánoční písničky a aby byl dojem téměř dokonalý, můžete svou drahou polovičku překvapit také domácími pečenými kaštany připravenými podle tohoto zaručeného receptu.

Jak na přípravu domácích pečených kaštanů

Aby byly pečené kaštany opravdu lahodné, je potřeba při jejich přípravě dodržet určitá pravidla. Zkušenější kuchaři doporučují, abyste je den před pečením namočili do studené vody, a to nejlépe v nějaké vhodné nádobě s víkem. Pokud nemáte tolik času, abyste mohli kaštany namočit na 24 hodin, pomůže i kratší doba, ale alespoň dvě hodiny.

Na plech na pečení položte pečicí papír, na který budete klást jednotlivé kaštany. Ty však předtím vždy pomocí ostrého nože nakrojte, a to tak, že do jejich středu vyříznete velký kříž. Pracujte však opatrně, abyste se při tom nezranili. Při přípravě věnujte pozornost kvalitě jednotlivých plodů a pokud se vám bude zdát, že je některý napadený plísní nebo hnilobou, ihned jej dejte stranou. Naříznuté zdravé kaštany poté rozložte na pečicí papír a překryjte je vrstvou alobalu.

Reklama

Troubu předehřejte přibližně na 230 °C, vložte do ní plech s kaštany a v závislosti na typu a výkonnosti trouby pečte přibližně 16 minut. Po uplynutí této doby odstraňte alobal, kterým byly kaštany překryty, a nechte je dopéct dalších přibližně 8 minut. Sami vidíte, že tento postup je velice jednoduchý a až ho vyzkoušíte, zjistíte, jak jsou takto připravené kaštany výborné. Díky křížovému řezu a zakrytí po dobu pečení jsou totiž rovnoměrně propečené.

Reklama