Nejrůznější sladkosti jsou slabostí mnoha z nás, neboť je pravda, že odpolední káva chutná s dezertem vždy lépe než bez něj. Blíží se doma Vánoc, která je u nás již po staletí spojena s tradicí pečení vánočního cukroví. Recepty se často dědí z generace na generaci, což je sice na jednu stranu působivé, ale na druhou stranu to znamená, že jíme každé svátky totéž cukroví. Pokud chcete letos vyzkoušet něco netradičního, chutného a navíc velmi snadného, máme pro vás zajímavý recept.
Co budete na toto cukroví potřebovat?
Na přípravu tohoto chutného dezertu budete potřebovat:
- 50 g tvarohu
- 450 g zakysané smetany
- 100 g másla pokojové teploty
- 8 vajec
- 7 polévkových lžic cukru, nejlépe moučkového
- 7 polévkových lžic mouky
- nastrouhanou kůru z jednoho citronu
Postup krok za krokem
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na sto osmdesát stupňů. V mezidobě vložíme všechny výše uvedené ingredience, tedy tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, cukr, máslo, mouku a citronovou kůru, do mixéru. Důležité je dodržet správné pořadí ingrediencí, jinak by mohlo dojít k problémům při míchání. Promíchejte v mixéru vše dohladka a výslednou hmotu nalijte do máslem vymazané, ale nikoli moukou vysypané, pečicí formy. Následně touto formou několikrát poklepejte, aby se těsto ve formě rovnoměrně rozložilo a zároveň aby z něj mohl uniknout přebytečný vzduch. Poté vložte formu do vyhřáté trouby a pečte po dobu přibližně dvaceti pěti až třiceti minut. Během pečení těsto jakoby stoupá, ale po vyjmutí z trouby se zhroutí. Následně stačí nakrájet na drobné čtverečky a uchovávat v ledničce. Netradiční cukroví je hotovo. K ozvláštnění můžete do základní směsi samozřejmě přidat další ingredience, především nejrůznější ovoce, jako jsou broskve, mandarinky či hroznové víno, další možností jsou kousky čokolády či plátky mandlí.