Ať už vás vaření baví, nebo se ho snažíte co nejrychleji odbýt, pár triků se vždy hodí. Pokud zároveň dbáte na zdravou stravu, určitě vám neuniklo propagované vaření v páře. Je to zcela unikátní způsob, jak připravit velmi dietní jídlo bez tuku, oleje a smažení, a přitom zachovat chuť i důležité vitamíny potravin.
Stačí pánev a alobal
Ne každý má doma speciální nádobí, díky kterému lze jídlo v páře připravit. Ani pak se ale nemusíte takového vaření vůbec bát. Představujeme vám jednoduchý trik, který zcela nahradí drahé a neskladné parní hrnce. Potřebovat budete hlubší pánev nebo fritézu a obyčejnou potravinářskou hliníkovou folii.
Nejprve vezměte větší kus folie a vytvořte z ní tři nebo čtyři kuličky, podle velikosti pánve či fritézy.
Ty poté umístěte na dno nádobí.
Maso, nejlépe rybí filet, dochuťte solí a pepřem, případně přidejte marinádu nebo koření.
Talíř opatrně položte na kuličky z alobalu. Pak pomalu nalijte vodu na dno pánve tak, aby sahala asi do středu kuliček.
Nakonec pánev přikryjte pokličkou a filet takto vařte necelých deset minut.
Pářáček na knedlíky
Podobný trik můžete vyzkoušet i s klasickým pařáčkem na knedlíky. Stačí do hrnce nalít tolik vody, aby dosahovala těsně pod dno pařáčku, a na pařáček vložit potraviny, které chcete zdravým způsobem uvařit. Pak přikryjte pokličkou. Kuřecí maso se takto uvaří jen za čtvrt hodiny, houby budou měkké ještě dříve.
Pokud chcete v páře vařit zeleninu, nakrájejte ji na malé kousky. Tvrdší zeleninu, například mrkev nebo brambory, dejte na dno talíře nebo pařáčku, měkčí zeleninu, jako je květák nebo brokolice, nechte nahoře. Voda se nikdy nesmí dotýkat připravovaných pokrmů. Také během vaření pravidelně kontrolujte, zda se všechna voda neodpařila, a případně ji dolijte, jinak si můžete zničit nádobí. K připravovanému masu přidejte ještě třeba rozmarýn, který mu propůjčí výjimečnou chuť.