Věděli jste, jak moc je pastiňák zdraví prospěšný? Jednoznačně by měl být součástí každé domácnosti!

Mezi nejdůležitější přínosy pro zdraví patří schopnost pastiňáku snižovat riziko vzniku cukrovky, snižovat hladinu cholesterolu a zlepšovat trávicí procesy. Pastiňák také zabraňuje depresi, chrání před vrozenou poruchou u kojenců, podporuje správný růst a vývoj, posiluje imunitní systém a snižuje krevní tlak k ochraně kardiovaskulárního zdraví.

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co to je pastiňák

Pastiňák je kořenová zelenina, která pochází z Eurasie, kde byla od té doby hojně využívána. Tato zelenina je úzce spjata s mrkví a petrželkou, a z tohoto důvodu se často mylně v historických záznamech plete s mrkví.

Pastiňák je vytrvalá každoroční, nebo dvouletá rostlina s množstvím kulinářských variací. Dokonce byl používán jako sladidlo pro potraviny před tím, než se třtinový cukr stal hlavní dovozní surovinou do Evropy. Často můžete najít pastiňák jako součást hlavních pokrmů v mnoha evropských zemích, zvláště ve Velké Británii, kde jsou „neep a tatties“ (pastiňák a brambory) jedním z nejznámějších pokrmů ve Skotsku.

Parsnip

Pastiňák může být konzumován syrový, ale většina běžných kulinářských variací vyžaduje, aby se kořenová zelenina vařila. Zatímco v receptech často nahrazuje mrkev, má chuť mírně sladší než mrkev, což je ještě cennější a všestrannější. V minulosti byl pastiňák dokonce používán v bylinné medicíně a jako afrodiziakum.

Reklama

Nejen, že je tato kořenová zelenina lahodná a užitečná, ale je také nabitá zdravými živinami, které jsou nezbytné pro lidské zdraví, včetně významné úrovně některých klíčových minerálů.

Nutriční fakta

Tato všestranná zelenina obsahuje kromě působivého sortimentu vitamínů včetně vitamínu B, C, E a K vysoké množství draslíku, manganu, hořčíku, fosforu, zinku a železa, stejně jako vysokou úroveň vlákniny a některých proteinů.

Zdraví prospěšné výhody

Pastiňák má mnoho zajímavých přínosů pro zdraví. Nuž podívejme se na ně podrobněji níže.

Zlepšuje zdraví srdce

[hana-code-insert name=’google‘ /]Pastiňák obsahuje vysoký obsah draslíku, který působí jako vazodilatační prostředek a snižuje krevní tlak, stejně jako stres. Vysoká hladina folátu v pastiňáku je dokonalým doplňkem, protože snižuje hladinu homocysteinu v krvi, který je spojen s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Zatímco ovoce a zelenina jsou vždy dobrou volbou, pastiňák má velký vliv na udržení zdraví a kondice kardiovaskulárního systému.

Bohatý na vlákninu

Pastiňák byl po mnoho let ceněný díky svému vysokému obsahu vlákniny, zejména pak proto, že je složen z rozpustné vlákniny, odrůdy, která je úzce spojena se snížením hladiny cholesterolu (dále posilujícím srdečním zdravím) a s nižší pravděpodobností vzniku cukrovky. Kromě toho je vláknina klíčová součást trávicího systému, neboť usnadňuje zdravý pohyb jídla trávicím traktem, snižuje zácpu a zabraňuje dalším gastrointestinálním poruchám.

Zmenšuje vrozené vady

Zatímco folát byl již zmíněn ve spojení se zdravějším srdcem, je také důležité poznamenat, že folát (člen rodiny B-vitamínů) je spojen s redukcí vrozených vad neurálních trubek u kojenců a optimalizací metabolických procesů souvisejících s produkcí energie a nervového systému.

Ztráta váhy

Jako nízkokalorická volba s vysokou úrovní rozpustné vlákniny, Vás pastiňák naplní a zabrání uvolnění ghrelinu, což je hormon „hladu“. To může výrazně snížit pravděpodobnost „zobání“ mezi jídly, a pomůže Vám tak jednodušeji se dostat do Vašeho vysněného cíle. Také optimalizované trávicí procesy pomáhají odstranit odpad a získat nejvíce zdravé živiny z Vašeho jídla.

Zvyšuje imunitní systém

Pastiňák je také nabitý antioxidačními vitamíny a organickými sloučeninami, které chrání tělo před cizími útočníky, stejně jako toxickými vedlejšími produkty z vlastního buněčného metabolismu. Vitamín C a E působí jako antioxidanty v těle a eliminují, nebo neutralizují volné radikály, které mohou způsobit chronické nemoci, včetně rakoviny. Vitamin C také stimuluje tvorbu bílých krvinek, které nás chrání před různými onemocněními a cizími mikroorganismy v těle. Také funguje jako klíčový prvek při výrobě kolagenu, který je základním stavebním kamenem našeho těla.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Podporujte růst

Přestože obsah bílkovin v pastiňáku není výrazně vysoký, plný sortiment minerálů a vitamínů z nich činí ideální svačinu, nebo dietní doplněk. Pomáhá vybalancovat dietní plán, který může jinak trpět nepředvídatelností nebo nedostatkem živin. Stejně jako mrkev je skvělou svačinou na cestách. Pastiňák je také zdravější alternativou k bramborovým lupínkům a chipsům obecně.

Reklama