Větrníky jsou pochoutka, bez které si mnoho Čechů nedokáže představit svůj život. Ať už vám připomíná dětství nebo jste si je zamilovali až v dospělosti, nemusíte pro ně běhat do cukrárny. Jednoduše si je připravte doma se dvěma druhy krémů a karamelovou polevou. Přesně takhle je milovaly naše babičky a prababičky. A nyní si je můžete připravit také.
Co budete potřebovat?
Na větrníky potřebujete poměrně hodně surovin, ale nemusíte se ničeho obávat. Každá složka tohoto dezertu je velmi jednoduchá na přípravu a nezabere to ani tolik času, kolik si nyní představujete. Jestli jste již pracovali s cukrářským sáčkem, půjde vám to velmi snadno. Na těsto potřebujete:
- máslo – 50 g,
- voda – 200 ml,
- sůl – špetka,
- hladká mouka – 150 g,
- vejce – 4 ks.
Na karamelový krém:
- cukr – 4 lžíce,
- smetana na vaření – 150 ml,
- smetana ke šlehání – 300ml.
Na pudinkový krém:
- mléko – 400 ml,
- vanilkový pudink – 50 g,
- cukr – 4 lžíce,
- smetana ke šlehání – 300 ml.
Na karamelovou polevu:
- cukr – 125 g,
- máslo – 45 g,
- smetana – 75 ml.
Pracovní postup
Na těsto uvařte máslo, vodu a špetku soli. Přiveďte směs k varu, přidejte mouku a neustále míchejte. Nechte těsto lehce vychladnout, přidejte vejce a promíchejte. Těsto přesuňte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem udělejte malé větrníky. Upečte je v troubě předehřáté na 230 stupňů po 10 minut, poté ji snižte na 200 stupňů a pečte dalších 10 minut. Na karamelový krém nechte v hrnci zkaramelizovat cukr, přidejte smetanu a míchejte, dokud nezískáte hladkou směs.
Nalijte směs do misky, zakryjte fólií a nechte vychladnout. Na pudinkový krém smíchejte pudink s mlékem v hrnci. Přidejte cukr a uvařte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Přesuňte ho do misky, zakryjte fólií a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyšlehejte smetanu a vmíchejte ji do obou krémů. Na karamelovou polevu zkaramelizujte cukr, přidejte máslo a smetanu. Nakonec těsto rozkrojte, neneste oba krémy doprostřed a vršek potřete karamelovou polevou. Dobrou chuť!
Zdroj: svetovakuchyna.sk