Velmi starý recept na vynikající větrníky

Větrníky jsou pochoutka, bez které si mnoho Čechů nedokáže představit svůj život. Ať už vám připomíná dětství nebo jste si je zamilovali až v dospělosti, nemusíte pro ně běhat do cukrárny. Jednoduše si je připravte doma se dvěma druhy krémů a karamelovou polevou. Přesně takhle je milovaly naše babičky a prababičky. A nyní si je můžete připravit také.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na větrníky potřebujete poměrně hodně surovin, ale nemusíte se ničeho obávat. Každá složka tohoto dezertu je velmi jednoduchá na přípravu a nezabere to ani tolik času, kolik si nyní představujete. Jestli jste již pracovali s cukrářským sáčkem, půjde vám to velmi snadno. Na těsto potřebujete:

  • máslo – 50 g,
  • voda – 200 ml,
  • sůl – špetka,
  • hladká mouka – 150 g,
  • vejce – 4 ks.

Na karamelový krém:

  • cukr – 4 lžíce,
  • smetana na vaření – 150 ml,
  • smetana ke šlehání – 300ml.
Shutterstock

Na pudinkový krém:

  • mléko – 400 ml,
  • vanilkový pudink – 50 g,
  • cukr – 4 lžíce,
  • smetana ke šlehání – 300 ml.

Na karamelovou polevu:

  • cukr – 125 g,
  • máslo – 45 g,
  • smetana – 75 ml.

Pracovní postup

Na těsto uvařte máslo, vodu a špetku soli. Přiveďte směs k varu, přidejte mouku a neustále míchejte. Nechte těsto lehce vychladnout, přidejte vejce a promíchejte. Těsto přesuňte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem udělejte malé větrníky. Upečte je v troubě předehřáté na 230 stupňů po 10 minut, poté ji snižte na 200 stupňů a pečte dalších 10 minut. Na karamelový krém nechte v hrnci zkaramelizovat cukr, přidejte smetanu a míchejte, dokud nezískáte hladkou směs.

Shutterstock

Nalijte směs do misky, zakryjte fólií a nechte vychladnout. Na pudinkový krém smíchejte pudink s mlékem v hrnci. Přidejte cukr a uvařte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Přesuňte ho do misky, zakryjte fólií a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyšlehejte smetanu a vmíchejte ji do obou krémů. Na karamelovou polevu zkaramelizujte cukr, přidejte máslo a smetanu. Nakonec těsto rozkrojte, neneste oba krémy doprostřed a vršek potřete karamelovou polevou. Dobrou chuť!

Zdroj: svetovakuchyna.sk

Reklama