Většina lidí neví, že tato zelenina rozhodně nepatří do mrazáku! Má to dobré důvody!

Zamrazování zeleniny může být skvělým způsobem, jak si uchovat její výživovou hodnotu, chuť a vzhled i v zimních měsících, kdy čerstvá produkce není tolik dostupná. Nicméně ne všechny druhy zeleniny jsou pro mrazení ideální. V tomto článku se podíváme na to, které zeleniny se nejlépe hodí pro zmrazení a které je lepší ponechat čerstvé. Navíc vám prozradíme, jak správně postupovat, abyste si zeleninu uchovali v co nejlepší kvalitě.

Reklama

Výhody zamrazení zeleniny

Hlavní důvod, proč je dobré přebytky zeleniny zamrazit, je ten, že při správném postupu zůstanou zachovány její výživové hodnoty, vitamíny a chuť. Navíc při nízkých teplotách v mrazáku nemají šanci se v zelenině množit mikroorganismy a bakterie, což přispívá k delší trvanlivosti. Díky tomu můžete mít ve své zásobě zdravé a chutné suroviny pro vaření po celý rok.

Reklama
Shutterstock.

Správný postup zamrazování

Přestože se může zdát, že zamrazení zeleniny je poměrně jednoduchá záležitost, je třeba dodržet několik důležitých kroků, aby výsledek byl opravdu uspokojivý:

  1. Zeleninu důkladně umyjeme, očistíme a zbavíme slupek a jadérek.
  2. Následuje blanšírování – rychlé opaření zeleniny ve vroucí vodě a následné rychlé zchlazení ve studené vodě. Tato technika zbavuje potraviny nežádoucích bakterií.
  3. Po blanšírování je třeba zeleninu řádně vysušit a nechat vychladnout.
  4. Vychladlou zeleninu nakrájíme a naskládáme do igelitových sáčků, které pečlivě uzavřeme a zbavíme přebytečného vzduchu.
  5. Pro lepší přehled je vhodné sáčky označit štítky s názvem a datem zmrazení.

Druhy zeleniny vhodné pro mrazení

Obecně lze říci, že většina druhů zeleniny se velmi dobře hodí pro mrazení. Patří sem například:

Reklama
  • Mrkev
  • Hrášek
  • Fazolky
  • Brokolice
  • Květák
  • Cuketa
  • Kukuřice

Tyto druhy si při správném zamrazení udrží svou chuť, barvu i strukturu.

Shutterstock.

Druhy zeleniny nevhodné pro mrazení

Existují však i druhy zeleniny, kterým se v mrazáku nedaří příliš dobře. Jedná se především o zeleninu s vysokým obsahem vody, jako jsou:

  • Rajčata
  • Kapusta
  • Zelí
  • Celer
  • Hlávkový salát
  • Petržel
  • Špenát
  • Papriky
  • Okurky
  • Cibule

Proč není vhodné mrazit zeleninu s vysokým obsahem vody

Odpověď je poměrně jednoduchá. Zelenina s vysokým obsahem vody při mrazení a následném rozmrazení ztrácí svou strukturu a konzistenci. Voda v ní obsažená totiž při zmrazování expanduje a při rozmrazování způsobuje, že zelenina ztrácí svůj původní tvar, barvu a chuť. Výsledkem je pak spíše nepoživatelná kašovitá hmota.

Alternativa pro zeleninu s vysokým obsahem vody

Pokud i přesto nechcete přebytky takové zeleniny vyhazovat, můžete z ní vyrobit třeba pyré, které se mnohem lépe zamrazí. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že chuť takového pyré nebude úplně stejná jako u čerstvé zeleniny.

Shutterstock.

Správné skladování zmrazené zeleniny

Abyste si uchovali zmrazenou zeleninu co nejdéle v perfektním stavu, je třeba dodržovat několik pravidel:

  • Zeleninu skladujte v hermeticky uzavřených obalech, aby se do ní nedostal vzduch a nezpůsobil vysychání.
  • Dbejte na to, aby obaly byly řádně označené datem zmrazení.
  • Zmrazenou zeleninu uchovávejte při stálé teplotě -18°C nebo nižší.
  • Při rozmrazování postupujte pomalu, nejlépe v chladničce. Rychlé rozmrazování v teplé vodě nebo na vzduchu může zeleninu poškodit.

Jak využít zmrazenou zeleninu

Zmrazená zelenina se perfektně hodí do nejrůznějších pokrmů. Můžete ji využít při vaření polévek, dušených jídel, omáček, ale také do moučníků či smoothies. Nezapomeňte, že se nejlépe hodí do pokrmů, které dále tepelně upravujete. Zeleninu tak můžete přidat přímo z mrazáku, aniž byste ji museli předem rozmrazovat.

Shrnutí

Zamrazování zeleniny je skvělým způsobem, jak si uchovat zdravé a chutné suroviny pro vaření i v zimních měsících. Při dodržení správného postupu si můžete užívat zeleninu s minimálními změnami v její kvalitě. Pamatujte však, že ne všechny druhy zeleniny jsou pro mrazení vhodné. Zeleninu s vysokým obsahem vody, jako jsou rajčata, okurky či saláty, je lepší ponechat čerstvou nebo z ní vyrobit pyré. Ostatní druhy se v mrazáku uchovají skvěle a vy si je můžete užívat celý rok.

Zdroj: Fajntip.cz

Reklama