Vídeňský zákusek: Dokonalý recept na lahodný dezert

Vídeňský zákusek je opravdovou lahůdkou, která si získala srdce milovníků dezertů po celém světě. Tento dokonale jemný a bohatý dezert v sobě spojuje tradiční rakouskou pečící umění s chutěmi, které nikdy neomrzí. Pokud hledáte recept, který vás přenese do útulných vídeňských kaváren a potěší každého hosta, pak je tento zákusek tou správnou volbou. Připravte si ho doma podle našeho jednoduchého návodu a vychutnejte si sladkou chvíli pohody.

Reklama

Ingredience

Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 1/4 prášku do pečiva (doporučujeme použít půlku)
  • 200 ml mléka
  • 200 ml oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce

Pomerančový pudink

  • 1 litr 100% pomerančového džusu
  • 110 g krupicového cukru
  • 90 g kukuřičného nebo bramborového škrobu

Krém

  • 2x mascarpone
  • 2x 33% šlehačka
  • Cukr podle chuti
  • 2x ztužovač šlehačky

Piškoty a poleva

  • Piškoty
  • Pomerančový džus s rumem (poměr podle chuti, lze i přisladit)
  • Hořká čokoláda
  • Omega (na naředění čokolády)
foto od paní Jany Jančíkové

Postup

Příprava těsta

  1. Vejce vyšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem do husté pěny.
  2. Postupně přidáváme olej, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  3. Vše důkladně prošleháme, až vznikne hladké těsto.
  4. Těsto nalijeme na plech o rozměrech 40×31 cm vyložený pečicím papírem.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut (doba pečení se může lišit podle typu trouby).

Příprava pomerančového pudinku

  1. V hrnci smícháme 1 litr pomerančového džusu s 110 g krupicového cukru a 90 g kukuřičného nebo bramborového škrobu.
  2. Směs zahříváme za stálého míchání, dokud nezhoustne a nevznikne pudinková konzistence.
  3. Upečené a vychladlé těsto polijeme připraveným pudinkem a necháme vychladnout.
foto od paní Jany Jančíkové

Příprava krému

  1. První šlehačku vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuhé konzistence.
  2. Poté zašleháme mascarpone, až vznikne hladký krém.
  3. Krémem potřeme vychladlou pomerančovou vrstvu nebo jej naneseme cukrářským sáčkem.

Skládání piškotů

  1. Piškoty namáčíme do směsi pomerančového džusu a rumu (poměr a sladkost podle chuti).
  2. Piškoty skládáme těsně vedle sebe na připravený krém.

Příprava polevy

  1. Hořkou čokoládu rozpustíme a naředíme omegou, aby byla hladká a lesklá.
  2. Rozpuštěnou čokoládou polijeme piškoty.
  3. Dezert necháme odležet nejlépe do druhého dne v lednici, aby se všechny chutě propojily.

Recept nám zaslala paní J.Jančíková

Reklama