Vídeňský zákusek je opravdovou lahůdkou, která si získala srdce milovníků dezertů po celém světě. Tento dokonale jemný a bohatý dezert v sobě spojuje tradiční rakouskou pečící umění s chutěmi, které nikdy neomrzí. Pokud hledáte recept, který vás přenese do útulných vídeňských kaváren a potěší každého hosta, pak je tento zákusek tou správnou volbou. Připravte si ho doma podle našeho jednoduchého návodu a vychutnejte si sladkou chvíli pohody.
Reklama
Ingredience
Těsto
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g krupicového cukru
- 1/4 prášku do pečiva (doporučujeme použít půlku)
- 200 ml mléka
- 200 ml oleje
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
Pomerančový pudink
- 1 litr 100% pomerančového džusu
- 110 g krupicového cukru
- 90 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
Krém
- 2x mascarpone
- 2x 33% šlehačka
- Cukr podle chuti
- 2x ztužovač šlehačky
Piškoty a poleva
- Piškoty
- Pomerančový džus s rumem (poměr podle chuti, lze i přisladit)
- Hořká čokoláda
- Omega (na naředění čokolády)
Postup
Příprava těsta
- Vejce vyšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem do husté pěny.
- Postupně přidáváme olej, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Vše důkladně prošleháme, až vznikne hladké těsto.
- Těsto nalijeme na plech o rozměrech 40×31 cm vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut (doba pečení se může lišit podle typu trouby).
Příprava pomerančového pudinku
- V hrnci smícháme 1 litr pomerančového džusu s 110 g krupicového cukru a 90 g kukuřičného nebo bramborového škrobu.
- Směs zahříváme za stálého míchání, dokud nezhoustne a nevznikne pudinková konzistence.
- Upečené a vychladlé těsto polijeme připraveným pudinkem a necháme vychladnout.
Příprava krému
- První šlehačku vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuhé konzistence.
- Poté zašleháme mascarpone, až vznikne hladký krém.
- Krémem potřeme vychladlou pomerančovou vrstvu nebo jej naneseme cukrářským sáčkem.
Skládání piškotů
- Piškoty namáčíme do směsi pomerančového džusu a rumu (poměr a sladkost podle chuti).
- Piškoty skládáme těsně vedle sebe na připravený krém.
Příprava polevy
- Hořkou čokoládu rozpustíme a naředíme omegou, aby byla hladká a lesklá.
- Rozpuštěnou čokoládou polijeme piškoty.
- Dezert necháme odležet nejlépe do druhého dne v lednici, aby se všechny chutě propojily.
Recept nám zaslala paní J.Jančíková
Reklama