V obchodech najdete základní tři barvy klasických, velkých paprik. Možná si to vůbec neuvědomujete, ale každá z nich má nejen jinou chuť, ale také jiné vlastnosti. Podle toho byste si je měli vybírat a konzumovat. Vždy je velmi dobré vědět, jestli do receptu a pro vaše zdraví bude lepší červená, zelená nebo žlutá paprika. Z tohoto důvodu se dnes podíváme na všechny tři.
Zelená paprika
Milovníků zelené papriky je poměrně málo. Jestli mezi ně patříte, máme pro vás dobrou zprávu. Tento druh totiž obsahuje nejvíce kyseliny listové, což je velmi dobré hlavně pro těhotné ženy. Na druhou stranu podle některých odborníků může právě zelená paprika způsobit mnoho zažívacích potíží a velmi typická je pro ni také hořká chuť. Tu nemá žádná jiná paprika, pouze tato zelená odrůda. Do salátů se příliš nehodí, ale velmi dobře ji zpracujete do teplých pokrmů.
Červená paprika
Nejrozšířenějším a také nejoblíbenějším druhem jsou červené odrůdy. Není se čemu divit, protože chutná nejlépe a obsahuje také obrovské množství vitamínu C, antioxidantů a vlákniny. Obsahuje také hodně vitamínu B6, A, hořčíku a betakarotenu. Velmi dobře ji můžete použít do salátů nebo jen tak na obložené chleby. Ale stejně dobře chutná i po tepelném zpracování. Jejich sladká chuť a zdravotní přínosy jsou hlavním důvodem k tomu, že si většina lidí kupuje právě červené papriky.
Žlutá paprika
Nejvíce vitamínu C se ovšem nachází ve žluté paprice. Z tohoto důvodu byste jí měli konzumovat více, když jste zrovna nachlazení. Zároveň obsahuje hodně vody, vlákniny, vitamínu A i betakarotenu. Působí proto velmi dobře nejen na imunitní systém, ale také na vaše trávení a na hydrataci organismu. Žluté papriky jsou také sladší, stejně jako červené. Proto chutnají skvěle v salátu, syrové na chuť nebo je můžete klidně přihodit do chilli či jiného pokrmu. Velmi dobře totiž chutnají i tepelně zpracované.
Zdroj: svetkreativity.cz