I Vy jste milovali ty zákusky, které nám kdysi dělali mámy a měli jsme pocit, že jsme dostali nadílku z cukrárny? Dnes jsou v módě smetanové dorty a cheesecakey. Nic proti nim. No občas nezaškodí trochu sentimentu a staré dobré maminčiny kuchyně. Přesně tento zákusek dělávala ta moje a byl naprosto famózní. Lahodné salko s křupavými arašídy ve spojení se slaďoučkým krupicovým máslovým krémem Vás jistě dostanou!
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 3 vejce
- 1 PL moučkového cukru
- 3 PL zakysané smetany
- 3 PL kakaa
- 1 PL polohrubé mouky
- 1 PL prášku do pečiva
Na první krém:
- 1 a 1/2 šálku krupice
- 3-4 PL moučkového cukru
- 250 g másla
- 3 šálky mléka
Na druhý krém:
- 1 balíček máslových sušenek
- ½ litru vařeného kondenzovaného mléka
- 200 g pražených arašídů
Na polevu:
- 200 g tmavé čokolády
Jak na to?
Jako první si připravte těsto. Bílky od žloutků oddělte a vyšlehejte je s cukrem. Když jsou bílky s cukrem nadýchané, pomalu a za stálého šlehání k nim začněte přidávat i žloutky. Kakao smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte k rozšlehaným vejcím s cukrem. Nakonec přidejte mouku a prášek do pečiva a vše ještě jednou důkladně promíchejte, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Těsto rozdělte na dvě části. Pekáče si vyložte pečícím papírem, nebo vymažte máslem a obě poloviny těsta na ně vylijte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Těsto po upečení nechte vychladnout.
Dokud se těsto peče, připravte si krémy. Z krupice a mléka si udělejte hustou kaši, přidejte cukr a nakonec v ní rozmíchejte máslo.
Sušenky si rozdrťte na prach a promíchejte je s kondenzovaným mlékem, přidejte rozemleté nebo posekané arašídy.
Na první upečený plát těsta natřete polovinu máslově-krupicového krému, na něj dejte celé množství arašídového krému a na něj dejte druhou polovinu máslově-krupicového krému.
Na závěr si ve vodní lázni roztavte hořkou čokoládu a polijte s ní koláč.
Přejeme dobrou chuť!