Toto je přesně ten druh koláče, o kterém si řeknete, že je fajn, ale nebude mít velký úspěch. Právě naopak! Co můžete pokazit jemným, pružným a vrstveným jablečným koláčem? Ideální recept na nedělní koláček, který potěší všechny bříška. Ideální na podzim, protože potřebujeme spotřebovat bohatou úrodu z našich zahrad. Pojďme tedy na to!
Budete potřebovat:
- 1 hrnek krupice
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 6 velkých nastrouhaných jablek
- skořice podle chuti, klidně i skořicový cukr
- olej na vymazání plechu
- nastrouhané máslo podle potřeby
postup:
V misce si nejprve smícháme všechny suché ingredience.
Plech si vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme moukou.
Na dno nasypeme trošku moučné směsi.
Následně přidáme vrstvu strouhaných jablek. Na jablíčkách nešetřete.
Opět jde vrstva mouky. Použijte tolik, aby vrstva jablek neprosvítala. Následně jde opět vrstva s jablíčky. Takto vrstvíme dokud se nám nemine směs mouky a směs jablek. Je jen a jen na vás, jaký poměr surovin zvolíte. Záleží to i od rozměru plechu, který používáte. Pokud je velký a hluboký, budete potřebovat větší množství.
Nakonec na vrch nastrouháme máslo.
Koláček pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 40 minut, dokud nebude povrch hnědo zlaté barvy.
Ještě můžeme posypat moučkovým cukrem, případně i skořicovým cukrem. Mňam! Dobrou chuť.