Většina z nás se již těší na léto. S ním ale přijdou také vysoké teploty, které mohou být obtěžující. Uprostřed léta si ale můžete vychutnat něco lehkého a středně sladkého, co připravíte během chvilky. Tento dezert můžete připravit celoročně (z mražených jahod), ale nejlépe vám bude chutnat v létě, když do něj přidáte jahody ze zahrádky.
Co budete potřebovat?
Na přípravu tohoto vynikajícího letního dezertu potřebujete jen pár surovin. Připravte si 700 gramů zakysané smetany, 100 ml mléka, 300 gramů jahod, 2 polévkové lžíce želatiny, 200 gramů cukru, 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru a 100 ml vody. Stejně jako suroviny, také pracovní postup je velmi jednoduchý a zvládne ho každý.
Pracovní postup
Připravte si dvě misky. Do jedné vložte 1 lžíci želatiny a zalijte ji mlékem. Do druhé vložte také 1 lžíci želatiny a zalijte ji studenou převařenou vodou. Nechte 15-20 minut bobtnat.
Čerstvé jahody omyjte, přidejte 3 lžíce cukru a rozmixujte. Želatinu rozpusťte ve vodě ve vodní lázni. Jakmile vychladne, pomalu ji nalijte do jahod. Promíchejte a dejte si stranou 8 lžic želé.
Zakysanou smetanu (18-20 % tuku) vyšlehejte se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem. Rozpusťte i druhou želatinu s mlékem ve vodní lázni. Studenou želatinu přidejte do zakysané smetany a neustále míchejte. Do sklenice nalévejte želé po vrstvách. První bude želé se zakysanou smetanou. Nechte 15 minut v mrazáku. Potom zalijte vrstvou jahodového želé a znovu dejte na 15 minut do mrazáku. Vše zakončete želé se smetanou a navrch dejte 2 lžíce jahodového pyré.
Další úžasné dezerty ze zakysané smetany
V létě (i jindy) si můžete připravit ze zakysané smetany také vynikající cheesecake nebo jiné nepečené koláče. Smetana je ideální v kombinaci se želatinou, ricottou, žervé nebo mascarpone. Stejně tak si ze zakysané smetany můžete připravit krém na ozdobu. Dokonale se hodí také k jablečným koláčům nebo francouzskému tarte Tatin.
Zdroj: receptydoma.top