Krkovice patří mezi nejoblíbenější kusy vepřového masa, kterou si můžete doma připravit. Když to uděláte dobře, získáte nejchutnější a nejjemnější maso pod sluncem. Poradíme vám, jak to udělat správně. Když si připravíte dnešní marinádu a necháte v ní maso pořádně odležet, získáte úžasný pokrm pro celou rodinu a skvěle se hodí také na větší rodinné obědy. Jestli máte chuť na vepřové maso, tento recept se vám bude líbit.
Co budete potřebovat?
Nejdůležitější je pochopitelně kvalitní a čerstvé maso, které najdete především u řezníka nebo na pultu ve větších obchodech. Z tohoto receptu získáte velkou porci masa, ke které potřebujete také přílohu. Brambory se ke krkovici hodí nejvíce, ale je to samozřejmě na vás. A nezapomínejte ani na zeleninový salát nebo nakrájenou zeleninu, která na talíř také patří. Jakmile si připravíte maso a veškeré koření na marinádu, můžete se pustit do výroby. Na tento recept potřebujete:
- vepřová krkovice – 1 1/2 kg,
- mletá pálivá paprika – 1/2 lžička,
- mletá sladká paprika – 1/2 lžička,
- česnek – 3 stroužky,
- rozmarýn – 1 lžička,
- koriandr – 1 lžička,
- majoránka – 1 lžička,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- vejce – 4 ks,
- majonéza – 4 lžíce,
- hořčice – 1 lžíce,
- tuk na smažení.
Pracovní postup
Vepřovou krkovici očistěte a nakrájejte na plátky o síle asi jeden a půl centimetru. Velmi lehce je naklepejte paličkou na maso. V čisté misce smíchejte všechny druhy koření, které budete používat na maso (od mleté papriky až po pepř). Stroužky česneku prolisujte a přidejte k masu. Zasypte kořením připravené kusy masa a vložte ho do hluboké mísy. Ujistěte se, že je maso důkladně obalené ve směsi koření, aby se všechno rovnoměrně ochutilo a získali jste nejlepší výsledek.
Do samostatné misky rozšlehejte vejce, přidejte hořčici a majonézu. Vše důkladně promíchejte a zalijte touto směsí připravené maso. Zakryjte mísu s masem potravinářskou fólií a vložte ho na několik hodin do lednice (ideálně přes noc). Marinované maso poté opečte na sádle nebo jiném tuku z obou stran dozlatova. Přesuňte ho do zapékací mísy, troubu předehřejte na 180 stupňů a maso pečte po dobu 1 hodiny a 15 minut pod pokličkou. Na posledních 15 minut sundejte poklici. Jako přílohu si připravte vařené brambory nebo bramborovou kaši. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: urwiswakcji.pl