Vynikající mini koláčky se rozplývají v ústech

Koláčky od babičky s náplní jsou to nejlepší, na čem si můžete pochutnat. Velmi jednoduše si je připravíte doma a nemusíte čekat celé hodiny, než těsta nakyne. Musíte počkat jen pár minut, všechny ingredience promíchat a vytvarovat z nich nejlepší koláčky pod sluncem. A nejlepší je, že si můžete připravit náplň, na kterou máte zrovna chuť.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na koláčky nepotřebujete nic zvláštního, i když sádlo nejspíš běžně při pečení nepoužíváte. Dříve bylo ovšem velmi běžné a naše babičky do využívaly, kde jen mohly. Těsto na tuto pochoutku bude hotové během chvilky a užijete si nadýchané kousky, které se vám rozpustí na jazyku. Na výrobu těchto vynikajících koláčků potřebujete:

  • máslo – 140 gramů,
  • sádlo – 140 gramů,
  • hladká mouka – 420 gramů,
  • droždí – 50 gramů,
  • vlažné mléko – 15 polévkových lžic,
  • vaječný žloutek – 2 ks,
  • cukr – 2 polévkové lžíce.
Shutterstock

Pracovní postup

Máslo a sádlo vyndejte z lednice předem, protože musí trochu změknout při pokojové teplotě. Do velké mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj vlažné mléko, přidejte cukr a nakonec do něj také rozdrobte droždí. Počkejte 5-10 minut, než vzejde kvásek. Poté se pusťte do hnětení těsta a pracujte, dokud nezískáte hladké těsto. Pekáč vyložte pečicím papírem a začněte s tvarováním jednotlivých koláčků.

Shutterstock

Z těsta vytvarujte jednotlivé koláčky a naplňte je náplní podle své chuti. Můžete si udělat makovou, tvarohovou nebo povidlovou náplň podle toho, co máte nejraději. Všechny koláčky rozložte do pekáče. Troubu předehřejte na 170 stupňů a koláčky pečte dozlatova. Každá trouba je jiná a také záleží na jejich velikosti. Až budou upečené, nechte všechny vychladnout na pokojovou teplotu a nakonec je zasypte moučkovým cukrem. Užijete si stejnou chuť jako u babičky na návštěvě. Dobrou chuť!

Zdroj: irecept.cz

Reklama