Čerstvé ingredience bohaté na živiny jsou přesně to, co potřebujete po dlouhých svátcích. Recepty na saláty jsou vždy skvělé, protože je připravíte velmi rychle a většinou nepotřebujete ani příliš mnoho ingrediencí. Při správném postupu si pochutnáte všichni a trochu odlehčíte těžkému jídelníčku, který panuje během vánočních svátků. Anebo jen odlehčíte svůj běžný jídelníček, protože české jídlo je většinou také těžké.
Proč si dát po svátcích výživný salát?
Mnoho lidí se rozhodne, že se začátkem nového roku a po skončení svátků začnou hubnout. A mnoho lidí to také potřebuje, protože Vánoce jsou většinou plné jídla a alkoholu. Právě proto je dobré si v tomto období připravit lehký salát, díky kterému svému žaludku po svátcích trochu odlehčíte a navíc doplníte vitamíny, minerály a živiny. V řízku a cukroví jich totiž příliš mnoho nenajdete.
Co budete potřebovat?
Spojte dohromady pár zdravých surovin a pochutnejte si na tom nejlepším salátu pod sluncem. Nejen, že je velmi zdravý, ale také velmi dobrý. To není vždy samozřejmost, ale na tomto receptu si vážně pochutnáte. Důležité je také koření a kvalitní olivový olej, které do salátu použijete. Každá složka mu poskytne specifickou chuť a dohromady vám dají ten nejlepší výsledek. Na salát potřebujete:
- cizrna – 1 plechovka,
- pečené červené papriky – 5-6 ks,
- mrkev – 2 ks,
- červená cibule – 1 ks,
- česnek – 2-3 stroužky,
- sůl – 1 lžička,
- olivový olej – 3 lžíce,
- citronová šťáva – 1 citron,
- čerstvá petrželka – 2-3 lžíce,
- uzená paprika – 1/2 lžičky,
- mletý černý pepř – špetka.
Pracovní postup
Cizrnu sceďte a důkladně propláchněte čistou vodou. Vložte ji do velké mísy. Přidejte k ní pečenou papriku nakrájenou na proužky, nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Nakonec přidejte také prolisovaný česnek. Do malé misky nalijte olivový olej, citronovou šťávu, sůl, uzenou papriku, mletý černý pepř a můžete přidat také trochu lněného oleje. Důkladně tuto směs promíchejte, aby se všechny chutě dokonale spojily.
Zálivkou zalijte zeleninu ve velké míse. Jemně vše promíchejte, protože koření se musí dostat na všechny kousky zeleniny i cizrny. Čerstvou petrželku jemně nasekejte a zasypte celý salát. Výsledku pokrm nechte 10-15 minut odležet, aby se chutě propojily. Salát si můžete vychutnat samotný nebo jako přílohu k lehkému jídlu. Skvěle se hodí ke kuřeti, rybám nebo krůtímu masu. Po náročných svátcích se tento recept stane skvělým začátkem pro další rok plný zdravého jídla.
Zdroj: bukvarche.com