Pokud jste milovníkem slaných koláčů, tak tento recept je přímo pro Vás! Tento skvělý sýrový koláč je nedílnou součástí Kavkazské kuchyně. Nejlepší na tomto receptu je, že je velmi jednoduchý a můžete ho dělat i každý den.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 400 g mouky
- 1 polévkovou lžíci bílého jogurtu
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 čajovou lžičku sody
Na náplň:
- 300-400 g mascarpone (nebo i zakysané smetany)
- dle chuti bylinky (koriandr, petrželka, kopr)
- mast nebo máslo na pečení
Na omáčku budeme potřebovat:
- 200 ml bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce nasekaných bylinek (koriandr, petrželka, kopr)
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
V misce si smícháme bílý jogurt se sodou a necháme pár minut odstát. Mouku si smícháme se solí a nalijeme jogurt. Vypracujeme hladké elastické těsto.
Těsto dobře vypracujeme a necháme odpočinout přibližně deset minut přikryté utěrkou.
Následně si připravíme nádivku. Smícháme si mascarpone, nasekané bylinky a dle chuti sůl. Všechny ingredience se nám musí pěkně spojit.
Rozdělíme si těsto na šest stejných kousků, vytvarujeme z nich palačinky tak, aby měl každý kus alespoň deset centimetrů.
Do každé takové palačinky dáme dvě polévkové lžíce náplně. Následně těsto na vrchu zavřeme, aby nám nevytekla nádivka. Tento malý balíček potom zpět vyválíme na kruh.
Takto připravené palačinky pečeme na suché pánvi z obou stran alespoň tři minuty. Upečené placky ukládáme na sebe tak, že každou jednu natřeme mastí nebo máslem.
K tomuto koláči se skvělé hodí i česneková omáčka s bylinkami. V misce si smíchejte jogurt, prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Nechte chvíli odležet v chladničce a následně podávejte ke koláči.[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Vyzkoušejte tento vynikající koláč a uvidíte, že bude chutnat všem kolem. Přejeme vám příjemné pečení a dobrou chuť!