Nadýchané těsto se sýrem a oblíbenými semínky je přesně svačina, kterou hledáte. Velkou výhodou těchto domácích tyčinek je fakt, že si je můžete vzít velmi jednoduše s sebou na výlet nebo je přibalit dětem do školy. Jejich výroba je velmi jednoduchá, upečené jsou za chvilku a budete mít vynikající pochoutku, která se přímo rozplývá na jazyku.
Co budete potřebovat?
Tyčinky z křehkého těsta jsou velmi oblíbené, protože je připravíte během chvilky a můžete si je dochutit podle svého. Stačí, když na vršek (před pečením) nasypete to, na co máte zrovna chuť. Může jít o různá semínka, kmín, koření nebo hrubozrnnou sůl. A na samotné těsto potřebujete jen pár věcí, které máte běžně doma. Na výrobu těchto úžasných tyčinek potřebujete:
- hladká mouka – 500 gramů,
- rostlinný tuk – 250 gramů,
- zakysaná smetana – 200 gramů,
- strouhaný sýr – 60 gramů,
- vejce – 2 ks,
- sůl – 1 čajová lžička,
- semínka nebo kmín – podle chuti.
Pracovní postup
Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, zakysanou smetanu, tuk, vejce a malou lžičku soli. Z této směsi vypracujte hladké a homogenní těsto. Poté ho nechte stát asi hodinu na kuchyňské desce, aby si odpočinulo. Jestli chcete, aby bylo hezky pevné a dobře se vám s ním pracovalo, můžete ho klidně vložit na hodinu do lednice. Poté ho pomocí válečku vyválejte na plát silný asi 5 milimetrů. Celý plát potřete rozšlehaným vajíčkem a zasypte nastrouhaným sýrem.
Místo strouhaného sýra (nebo společně s ním) můžete použít také celý kmín nebo různá semínka, např. sezamová. Stejně tak můžete tyčinky dochutit červenou paprikou nebo hrubou solí. Díky tomu můžete udělat hned několik chutí najednou nebo je střídat při každé výrobě těchto tyčinek. Nakonec je rozkrájejte na tyčinky pomocí nože nebo rádýlka. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte, dokud nebudou nádherně zlaté. Dobrou chuť!
Zdroj: irecept.cz