Vyrobte si domácí sýr s bylinkami a pochutnáte si

Milujete sýr a chcete si ho vyrobit doma? Nepotřebujete na to téměř nic a můžete získat přesně takovou chuť, jakou máte rádi. Bylinkové sýry v obchodě jsou poměrně drahé, zatímco na ten domácí potřebujete jen krabici mléka a trochu másla. Když to uděláte správně, užijete si velmi jemnou strukturu sýra, společně se svými oblíbenými bylinkami.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na výrobu tohoto receptu vám stačí jen pár věcí. To je obrovská výhoda domácího sýra, kterou si plno lidí neuvědomuje. Jeho výroba také není tak náročná, jak si možná myslíte. Podívejme se, co všechno potřebujete a potom se naučte, jak vyrábět sýr stejně jako naše babičky a prababičky. Potřebujete:

  • plnotučné mléko – 1 litr,
  • nesolené máslo – 2 lžíce,
  • bílý ocet nebo citronová šťáva – ¼ šálku,
  • sůl – 1 lžička,
  • sušené bylinky (oregano, tymián, bazalka) – ½ lžičky,
  • mletý černý pepř, chilli vločky nebo jiné koření – volitelné.
Shutterstock

Pracovní postup

Mléko nalijte do velkého hrnce a ohřejte ho na střední teplotě. Do mléka přidejte máslo a jednou za čas ho promíchejte. Musí se dokonale rozpustit a zapracovat do mléka. Mléko ohřívejte, dokud nezačne bublat. Velmi často míchejte, aby se nepřipálilo. Až uvidíte první bublinky, snižte teplotu. Za stálého míchání přidávejte ocet nebo citronovou šťávu. Mléko se začne pomalu dělit na tvaroh (pevnou část) a syrovátku (tekutou část). Pokračujte v míchání ještě 1-2 minuty.

Mléko se musí zcela srazit, abyste získali sýr. Vypněte oheň a nechte směs 5-10 minut odstát. Na cedník položte jemnou gázu nebo čistou látkovou utěrku a velmi opatrně do ní nalijte mléko. Musíte se zbavit syrovátky, protože potřebujete jen pevnou část, která připomíná tvaroh. Uzavřete látku kolem pevné směsi a vymačkejte z ní co nejvíce syrovátky. Poté ji pověste nad miskou nebo dřezem a nechte ji tam 15-20 minut, aby tekutina stále odtékala.

Reklama
Shutterstock

Připravte si bylinky a dokončete sýr

V tuto chvíli máte hotový čistý sýr. Přesuňte hmotu do mísy, přidejte sůl a sušené bylinky. Velmi jemně vše promíchejte, abyste dochutili celý sýr. Můžete přidat i další druhy koření. Záleží pouze na tom, jaké chuti chcete dosáhnout. Vytvarujte z hmoty kostku a zabalte je do tenkého plátna. Položte na ně těžký talíř nebo jiný předmět a nechte takto 1-2 hodiny. Až sýr ztuhne, můžete ho nakrájet a skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 1 týdne.

Zdroj: soyumrecipe.com

Reklama