Pampeliškový med je zdravý a chuť není vůbec k zahození. Nebojte se podlehnout jeho kouzlu. Na loukách, v parcích i podél cest je pampelišek nespočet. Rostou snad už všude.
Za pár týdnů se ale změní na bílé chmýří, ale než se tak stane, je čas si jich pár nasbírat domů a schovat do skleniček na dobu, než udeří podzimní plískanice.
Na začínající anginu nebo i obyčejné nachlazení je pampeliškový med opravdový lék.
A pokud chcete můžete se tímto medem dopovat i celou zimu, funguje to jako prevence.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Vyrazte na pampelišky
Za slunečného dne, kdy jsou květy otevřené, vyrazte na sběr. Nejdříve si ale rozmyslete kam. Na zeleném prostranctví před obchodákem nebo na sídlišti jich možná rostou stovky, ale taky je „podlévají“ psi. Nezbude Vám nic jiného než se vydat na louku.
Sbírejte hlavičky květů bez stonku. Nezapomeňte na košík, jelikož v igelitce se jim líbit nebude. Můžete použít i papírovou tašku. V receptu se uvádí množství a né hmotnost, jelikož každá hlavička je jinak velká. Nám se osvědčilo odměřit si přibližně 50 květů.
!Všechny potřeby na výrobu medu pořádně umyjte!
Dejte se do vaření
Nejprve si do velké mísy nasypte asi 40 květů a zalijte zhruba 2 litry studené vody. Poté nechte chvíli odstát.
Pak přelijte do velkého hrnce a společně se šťávou z 2 citronu přiveďte k varu.
Pokud chcete mít med opravdu výrazný, nechte vařit asi 10 minut na mírném ohni.
Pokud chcete jemnější chuť nechce projít varem a stáhněte z plotny.
Povařené květy i s vodou přesuňte do misky a uložte na chladné místo ( minimálně na noc ).
Roztok nebude vypadat nějak vábně, ale toho se nelekejte. Pak můžete přecedit do hrnce.
Přidejte do výluhu 1,5 kg cukru. Můžete přidat i trochu nastrouhané citronové kůry.
Pozvolna vařte přibližně 1 hodinu. Nemusíte stále míchat, ale neodcházejte daleko.
Je to podobné jako u vaření marmelády. Hrnec v žádném případě nezakrývejte.
Příprava nádoby
Důkladně si vymyjte skleničky a víčka.
Osvědčilo se nám dát sklenice na 10 min do trouby na 120°C.
Zničí se tak bakterie a máte jistotu, že Vám chytnou víčka.
Nakonec si udělejte test hustoty.
Lžičkou rychle naneste malé množství uvařeného medu na talířek a otočte do svislé polohy.
Pokud má tekutina tendeci rychle stékat, nechte ještě vařit
Pokud se bude líně převalovat, je čas naplnit sklenice. Ty pak otočte vzhůru.
Pampeliškový med je na světě. Po vychladnutí může putovat do spíže a čekat na svůj čas.
Až budete cítit, že na Vás něco leze sáhněte po něm. Lžička do šálku čaje je to správné řešení 🙂
Obrázková prezentace
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]