Vysoce návyková žemlovka! Stačí přidat mák a višně, a tato pochoutka dostane úplně jiný rozměr. Když jsem jí vyzkoušela, rodina se do ní na první ochutnání zamilovala!

Tato žemlovka se sice liší od té klasické, ale je stejně návyková. Na její přípravu můžete použít ledajaké pečivo, které Vám doma zbylo a sladkou chuť mu dodá vanilkový krém a trošku kyselosti dopřávají višně. Příprava žemlovky je poměrně jednoduchá a rychlá.

Reklama

.

.

.

Co budete potřebovat

  • 7 rohlíků
  • 1000 ml mléka
  • 4 vejce
  • 50 g cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 120 g mletého máku
  • 50 g moučkového cukru
  • 160 g vypeckovaných višňového kompotu
  • 1 PL višňového povidel
  • 1 PL másla

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Reklama

Z vanilkového lusku vyškrábeme střed a spolu s luskem ho vložíme do mléka, které zahřejeme na bod varu.

Zatím utřeme žloutky s 50 g cukru. Z mléka vybereme vanilkový lusk a mléko po částech vlijeme do žloutkové směsi. Žloutky s mlékem následně povaříme na ohni na bodu varu.

Rohlíky nakrájíme na kroužky a na pár minut je namočíme do vanilkové směsi.

Mák smícháme s práškovým cukrem.

Do vymazané zapékací mísy poklademe vrstvu rohlíků, posypeme mákem a višněmi. Proces opakujeme tak, že poslední vrstvu budou tvořit rohlíky.

V předehřáté troubě pečeme na 190 ° C přibližně 15-20 minut.

Bílky utřeme na hustou pěnu a přimícháme višňová povidla.

vaniliakremes-meggyes-makos-kifli

Mísu vyjmeme z trouby, na rohlíky vylijeme sníh a necháme zapéct na dalších 10 minut. Dobrou chuť!

Reklama