Zapečený bramborový nákyp s klobásou a mozzarellou

Tento sytý a chutný nákyp spojuje oblíbené kombinace brambor, klobás a sýra mozzarella, vše zapečené v krémové omáčce s bylinkami. Je to ideální pokrm pro rodinné večeře nebo setkání, který nabízí skvělou kombinaci chutí a textur. Díky zlatavé krustě a roztavenému sýru na povrchu si ho vaši blízcí určitě zamilují.

Reklama

Doba přípravy:

  • Příprava: 25 minut
  • Pečení: 60 minut
  • Celkem: 1 hodina 25 minut

Ingredience:

  • Olivový olej: na vaření a vymazání formy
  • Sůl: podle chuti
  • Mletý černý pepř: podle chuti
  • Provensálské bylinky: podle chuti
  • Sladká paprika: podle chuti
  • Brambory: 5 středně velkých
  • Vejce: 4 velká
  • Majonéza: 1 lžíce
  • Bílá cibule: 1 středně velká, nasekaná
  • Česnek: 2 stroužky, nasekané
  • Mrkev: 1 velká, nastrouhaná
  • Červená paprika: 1 středně velká, nasekaná
  • Zelená cibulka: na ozdobu
  • Máslo: 60 gramů
  • Hladká mouka: 50 gramů
  • Mléko: 400 ml
  • Klobásy: 2 kusy, nakrájené na plátky
  • Sýr mozzarella: 100 gramů, nastrouhaný

Postup:

Reklama
  1. Příprava brambor:
    Předehřej troubu na 180 °C. Oloupej brambory a nakrájej je na tenké plátky. V míse je promíchej s olivovým olejem, solí, pepřem, provensálskými bylinkami a sladkou paprikou. Brambory rozlož na vymazaný plech a peč je asi 30 minut, dokud nebudou lehce měkké.
  2. Příprava vajec:
    Ve velké misce rozšlehej vejce s lžící majonézy. Osol a opepři podle chuti.
  3. Příprava zeleniny:
    Na pánvi rozehřej trochu olivového oleje a osmahni nasekanou cibuli do sklovita. Přidej česnek, nastrouhanou mrkev a nakrájenou červenou papriku. Dochuť solí, pepřem a paprikou. Restuj, dokud zelenina nezměkne.
  4. Příprava omáčky:
    V menším hrnci rozehřej máslo na středním plameni. Přidej mouku a promíchej, aby vznikla jíška, kterou nech chvíli provařit (1-2 minuty). Poté postupně přilévej mléko a za stálého míchání vař, dokud omáčka nezhoustne. Osol a opepři podle chuti.
  5. Sestavení nákypu:
    Poloměkké brambory vyndej z trouby. Rovnoměrně je zalij vaječnou směsí. Na brambory navrstvi restovanou zeleninu a nakrájené klobásy. Nakonec vše přelij připravenou omáčkou a posyp nastrouhanou mozzarellou.
  6. Pečení:
    Vrať nákyp do trouby a peč dalších 30 minut při 180 °C, dokud se povrch nezbarví do zlatova a nezačne bublat.
  7. Ozdoba a podávání:
    Před podáváním posyp nákyp nasekanou zelenou cibulkou. Podávej horké a užij si tu skvělou kombinaci chutí!
Reklama