Tento sytý a chutný nákyp spojuje oblíbené kombinace brambor, klobás a sýra mozzarella, vše zapečené v krémové omáčce s bylinkami. Je to ideální pokrm pro rodinné večeře nebo setkání, který nabízí skvělou kombinaci chutí a textur. Díky zlatavé krustě a roztavenému sýru na povrchu si ho vaši blízcí určitě zamilují.
Reklama
Doba přípravy:
- Příprava: 25 minut
- Pečení: 60 minut
- Celkem: 1 hodina 25 minut
Ingredience:
- Olivový olej: na vaření a vymazání formy
- Sůl: podle chuti
- Mletý černý pepř: podle chuti
- Provensálské bylinky: podle chuti
- Sladká paprika: podle chuti
- Brambory: 5 středně velkých
- Vejce: 4 velká
- Majonéza: 1 lžíce
- Bílá cibule: 1 středně velká, nasekaná
- Česnek: 2 stroužky, nasekané
- Mrkev: 1 velká, nastrouhaná
- Červená paprika: 1 středně velká, nasekaná
- Zelená cibulka: na ozdobu
- Máslo: 60 gramů
- Hladká mouka: 50 gramů
- Mléko: 400 ml
- Klobásy: 2 kusy, nakrájené na plátky
- Sýr mozzarella: 100 gramů, nastrouhaný
Postup:
Reklama
- Příprava brambor:
Předehřej troubu na 180 °C. Oloupej brambory a nakrájej je na tenké plátky. V míse je promíchej s olivovým olejem, solí, pepřem, provensálskými bylinkami a sladkou paprikou. Brambory rozlož na vymazaný plech a peč je asi 30 minut, dokud nebudou lehce měkké. - Příprava vajec:
Ve velké misce rozšlehej vejce s lžící majonézy. Osol a opepři podle chuti. - Příprava zeleniny:
Na pánvi rozehřej trochu olivového oleje a osmahni nasekanou cibuli do sklovita. Přidej česnek, nastrouhanou mrkev a nakrájenou červenou papriku. Dochuť solí, pepřem a paprikou. Restuj, dokud zelenina nezměkne. - Příprava omáčky:
V menším hrnci rozehřej máslo na středním plameni. Přidej mouku a promíchej, aby vznikla jíška, kterou nech chvíli provařit (1-2 minuty). Poté postupně přilévej mléko a za stálého míchání vař, dokud omáčka nezhoustne. Osol a opepři podle chuti. - Sestavení nákypu:
Poloměkké brambory vyndej z trouby. Rovnoměrně je zalij vaječnou směsí. Na brambory navrstvi restovanou zeleninu a nakrájené klobásy. Nakonec vše přelij připravenou omáčkou a posyp nastrouhanou mozzarellou. - Pečení:
Vrať nákyp do trouby a peč dalších 30 minut při 180 °C, dokud se povrch nezbarví do zlatova a nezačne bublat. - Ozdoba a podávání:
Před podáváním posyp nákyp nasekanou zelenou cibulkou. Podávej horké a užij si tu skvělou kombinaci chutí!
Reklama