David Hampl
21 července, 2020

Možná jste měli štěstí a na zahrádce se vám urodila spousta rajčat a okurek a vy teď přemýšlíte, co s nimi, jak je nejlépe využít. Samozřejmě, receptů na jejich přípravu je celá řada, ale můžete vyzkoušet ten náš, při kterém zavaříte obě plodiny dohromady a získáte netypickou a výbornou směs.

Co budete potřebovat

Abyste si směs mohli sami vyrobit, potřebovat budete

  • 3 kg rajčat
  • 1,5 kg okurek
  • 4 litry vody
  • 4 bobkové listy
  • celý pepř
  • nové koření
  • moučkový cukr – asi 4,5 lžíce
  • sůl – asi 2,5 lžíce, a
  • ocet – asi 4,5 lžíce.

Postup přípravy

Okurky dobře omyjte a vložte do sklenic které jste si připravili k zavařování. Pro tento účel jsou vhodnější okurky menšího vzrůstu. Sklenice neplňte po okraj, maximálně do tří čtvrtin, protože je nutno nechat nějaký prostor také na rajčata.

Nejprve je třeba okurky dobře umýt a pak je rozložit do sklenic.

Do sklenic přidejte k okurkám bobkový list a ostatní koření podle receptu.

Rajčata omyjte, okrájejte stopky a rozkrojte je na půl, což vám usnadní jejich další přípravu, tedy mletí. Pokud máte doma mlýnek na maso, je pro tento účel ideální, použít však můžete samozřejmě i kuchyňský robot nebo mixér a rajčata rozmixovat.

Umletý nebo namixovaný rajčatový protlak poté za stálého míchání, aby se nepřipálil, přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, oheň stáhněte a pod pokličkou duste dalších asi 20 minut. Poté hrnec odstavte, přidejte cukr, sůl a ocet a promíchejte.

Zatímco se připravuje rajčatová směs, přelijte okurky ve sklenicích vařící vodou a po 15 minutách ji slejte a sklenice zakryjte víčkem.

Poté sklenice dolejte horkou rajčatovou směsí a dobře utěsněte.

Posledním krokem přípravy je otočení sklenic dnem vzhůru a přikrytí pře noc.

K čemu zavařenou směs využít

V zimě tuto uchovanou úrodu můžete využít např. jako netradiční zeleninovou přízdobu k masu nebo i jako směs pod maso při jeho dušení. V každém případě vám dávka vitamínů přijde v chladných měsících jistě vhod!

Sdílejte článek