Že je párek v těstíčku notoricky známým receptem? Tento rozhodně ne. Nejenom, že skvěle chutná, ale nebudete věřit, jak dokonale vypadá. Chcete potěšit děti nějakou slanou pochoutkou? Tato zaujme na první pohled

Světoznámý párek v rohlíku je sice dobrá a oblíbená svačina, ale zapečený ve vynikajícím těstě je ještě mnohem lepší! A co víc – díky jednoduchému triku i úžasně vypadá. Vytvořte si jednoduchou a chutnou svačinku v podobě roztomilých králíčků a udělejte radost nejenom dětem!

Reklama

Není párek jako párek

Zdá se vám, že jsou uzeniny a párky obzvlášť zbytečně nezdravé a do receptu se vám nechce? Nemusíte z toho mít obavy – stačí, když si dáte na výběru uzeniny záležet. V kvalitních párcích je mnohem větší podíl masa a tím pádem obsahují mnohem menší množství ostatních přísad. Při výběru sledujte především tato kritéria:

  • Barva párku (pozor na barviva)
  • Jemné střívko
  • Obsažené množství masa
  • Obsažené tuky

Pokud ale uzeniny opravdu nejsou váš šálek kávy, vždy můžete párky vyměnit za plátky čerstvých jablek. Určitě si pochutnáte i tak. Do roztomilých králičích tvarů není problém zamotat i zmiňovaná jablka.

Reklama

Co budete potřebovat

Pokud si chcete zapékané párečky v těstíčku připravit, budete potřebovat několik ingrediencí. Nachystejte si 400 g mouky, 200 ml mléka, 600 ml oleje, 6 g kvasnic, 1 vejce, 1 lžičku moučkového cukru, 1 lžičku soli a asi 10 malých párků.

Reklama

Můžete jich vzít raději o dva víc, pro případ, že by vám zbylo těsto. Poslední přísadou je žloutek, kterým budete těsto potírat.

Postup přípravy

Nejdříve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl s olejem, vejcem a mlékem. Nezapomeňte přidat kvasnice. Jednodušší je použít droždí v prášku, ale pokud jste zvyklí pracovat s čerstvým droždím, klidně použijte i to. Těsto důkladně vymíchejte a nechce odpočinout na teplém   místě, aby mohlo dobře nakynout.

Vykynuté těsto rozdělte na tolik stejně velkých dílů, jako je počet vámi připravených párků. Z těsta nejdříve vytvarujte malé kulaté bochánky. Ty pak rozválejte do podlouhlých pásků. Tyhle pásky jsou ale příliš široké a je třeba je zúžit. Zahněte okraje pásků dovnitř, dokud nevznikne tvar připomínající provázek – měl by být dlouhý asi 40 cm.

Z tohoto těstového provázku udělejte tvar ve tvaru písmena U a jeho konce podvlečte pod těstovým obloukem. Do vytvořené smyčky vložte páreček a do těsta ho zabalte. Dejte si pozor, abyste dobře upevnili uši.

Pokud jste raději zvolili zdravější jablečnou variantu, zabalte do těsta jablko. Můžete jej trochu ochutit skořicí nebo pocukrovat, abyste se vyvarovali možné kyselosti.

Vytvořené obličeje ozdobte kmínem a vytvořte testovému králíčkovi oči a nos. Nakonec pečivo potřete žloutkem a posypte např. sezamovými semínky.

Trouba by měla být předehřátá na 180°. Pečivo v ní pečte asi čtvrt hodin. Samozřejmě dobu pečení přizpůsobte zkušenostem s vlastní troubou.

Po vychladnutí můžete podávat třeba jako zpestření ke snídani. Přejeme dobrou chuť.

Reklama