Zelenina není špatná, když víte jak na ni. Přehled 10 tepelně upravených salátů, které budou chutnat a pomohou vám zhubnout

Reklama

Bojíte si diet hlavně proto, že jsou spojeny s konzumací zeleninových jídel, které nemáte tolik rádi? Pokud je tomu skutečně tak, je na místě podívat se na náš přehled 14 FIT salátů, které vám jasně ukážou, že zelenina rozhodně nemusí být špatná. Je tomu právě naopak. Jak zjistíte, bude vám nejenom chutnat, ale také přispěje k tomu, že bude klesat vaše váha. Je to právě zelenina, která je unikátní tím, že obsahuje naprosté minimum kalorií. Zasytí, a přitom se není nutné obávat toho, že by poznamenala vaši váhu. Naše recepty můžete jít nejenom samotné, ale hodí se i jako skvělá příloha k masu či rybám.

Sterilovaný zeleninový salát

Reklama

Co je na tento salát potřeba? Je to květák, paprika a také mrkev. Zelenina se nejprve nakrájí a potom zamíří do sklenic. Následně se zalije zálivkou, která je vytvořena z cukru, soli, rostlinného oleje a octa. Sklenice se zavřou a dojde k jejich sterilizaci. Výhodou daného salátu je to, že vám vydrží klidně i měsíce, nebo dokonce i roky.

Zeleninový salát se zelím

Jak napovídá název, základem daného zeleninového salátu je právě zelí. K němu následně patří cibule a potom červená, žlutá a také zelená paprika. K tomu všemu je třeba připravit lehkou zálivku z oleje, octu, soli a cukru. Vše se promíchá a uchovává v chladničce. Lákadlem daného salátu je hlavně čerstvost a také křupavost.

Salát se šproty

Reklama

Ano, i ty jsou součástí salátu, což mu dodá zajímavou chuť. Začíná se rajčetem, mrkví, cibulí a také červenou řepou. Samozřejmostí je, že i tady je na místě myslet na lepší chuť a tak se nezapomíná na ocet, sůl, cukr a také trochu oleje. Vše je doplněno právě šproty, které salát svou slaností velmi zajímavě ozvláštní. Zkuste a budete překvapeni.

Cuketový salát

I tady je jasné, co je hlavní surovinou. Jsou to cukety. O proto se tento salát hodí připravovat hlavně v sezoně. Kromě nich do salátu patří také rajčata a dostatek česneku. Ani zde se nezapomíná na již klasickou zálivku. I tento salát je populární v tom, že vám další dobu vydrží. Je třeba ho sterilovat a potom už jenom uložit na místo, které je chladné a tmavé. Ideální je sklep a lednice.

Salát s červeným pepřem

Máte rádi v salátu určitou pikantnost? Pokud ano, potom je tato varianta přesně pro vás. To proto, že i ona danou pikantnost samozřejmě má, a to díky červenému pepři, který je součástí. Pokud jde o složení zeleninové, tak sem patří oloupaná cuketa, sladká paprika, pasta z rajčat a dále česnek dodávající další pikantnost. Salát se lehce provaří v troše vody a poté se zavře do sklenic a uchová.

Salát s fazolovými lusky

Kromě fazolových lusků použijte na tento recept také cuketu, červenou a žlutou papriku a dále se nebojte ani čerstvých bylinek. Třeba klasiky v podobě petržele a také pažitky. Potom je třeba připravit si lehce pikantní lák, kam se hodí pálivá paprika, česnek, ale dále i samozřejmý ocet, sůl a cukr a také voda. Jakmile toto všechno máte, lehce v hrnci povařte, dávkujte do sklenic, zavřete a již můžete uložit na chladné místo.

Lilkový salát

K lilku, který posolíte a potom vysušíte přidáte sladkou papriku, rajčata, ale i cibuli, česnek, petrželku a koriandr. K tomu všemu jenom lehký dresink založený na rostlinném oleji, octu a také troše soli. Toto v všechno následně zamíří do hrnce, kde se směs vaří po dobu 20 minut. Následně ji přelijte rovnoměrně do sklenic, ty uzavřete a necháte vystydnout.

Lilkový salát s rýží

Kdo nechce jenom zeleninu, tomu přijde vhod recept na tuto variaci salátu. Patří do něho opět lilek, ke kterému se přidá také cibule, rajčata, mrkev a také trocha soli a cukru. Toto všechno se nechá několik desítek minut povařit. Následně se jenom přidá již uvařená rýže a vše se nadávkuje do připravených sklenic, uzavře a nechá se odpočívat a stydnout.

Lužanský zeleninový salát

Je velmi zajímavý, a to hlavně proto, že nabídne nejenom zajímavou chuť rajčat a cibule, ale také okurek, které se přidávají. K tomu všemu se přidá také rajčatová omáčka, olej a sůl. Kladem je, že salát může být uchován s většími kusy, nebo je možné jeho rozvaření doslova na pastu a následné použití u řady jiných jídel.

Kubánský zeleninový salát

Co je na něj potřeba? Jsou to červené zralé papriky, zralá rajčata, dále trocha česneku, petržele a také černého pepře. To vše se lehce podusí a k tomu se přidá ocet, olej, sůl a cukr. Vše se vloží do sklenic, nechá se ochladit a potom už jenom stačí umístěné do chladu do lednice. A chuť? Ta je dokonalá.

Reklama