Přimět děti, aby snědly zeleninu na talíři, je velmi náročné. Prozradíme vám jeden trik. Když ji připravíte k dokonalosti, děti si na ní pochutnají. Uvidíte, že z talíře zmizí každý kousek a budou dokonce chtít, abyste ji připravili znovu. Jde jen o to, aby chutnala skvěle. U pečené zeleniny podle tohoto receptu neuděláte chybu. Brambory a mrkev navíc patří mezi oblíbené druhy zeleniny dokonce i mezi dětmi.
Mrkev je přirozeně sladká a pečení v troubě její chuť zvýrazní. Dávejte si pozor jedině na česnek, abyste ho nepoužili příliš mnoho. Jinak máte u koření volnou ruku. Použijte klidně to, co vaší rodině chutná a běžně to používáte. Velkou výhodou pečené zeleniny je pochopitelně také fakt, že nepotřebujete příliš mnoho tuku a nemusíte u pečení stát. Jen dáte plech do trouby a půjdete dělat něco jiného. Potom jen přijdete k hotové zelenině a užijete si její chuť v každém soustu.
Co budete potřebovat?
Tuto zeleninu můžete použít hlavně jako přílohu k masu. Když ji trochu osvěžíte a nepoužijete čiště jen vařené nebo pečené brambory, vaše rodina bude mnohem zdravější a také si více pochutnáte. Ale stejně tak bude ze zeleniny chutný salát. Stačí, když si k němu připravíte svou oblíbenou omáčku nebo dip a pochutnáte si. Takže nakonec je pouze na vás, jak ji budete podávat.
Na přípravu tohoto receptu potřebujete:
- brokolice – 50 malých růžiček,
- mrkev (středně velká) – 200 gramů,
- cibule (malá) – 85 gramů,
- brambory – 250 gramů,
- olivový olej – 3 lžíce,
- kukuřičný škrob – 2 lžičky,
- směs sušených bylinek (rozmarýn, oregano, tymián) – 1/2 lžičky,
- česnekový prášek – 1/2 lžičky,
- mletý černý pepř – 1/2 lžičky,
- sůl – 1/2 lžičky.
Pracovní postup
V první řadě si vše nakrájejte a připravte. Brokolici nakrájejte na malé růžičky, mrkev, cibuli a brambory nakrájejte na kostičky. Velikost je pouze na vás. Zelenina by měla být dost velká na to, aby se při pečení nerozpadla, ale dost malá na to, aby se vám dobře jedla po servírování. Jakmile to budete mít připravené, vyložte plech pečicím papírem a předehřejte troubu na 200 stupňů. Do velké mísy vložte všechny druhy zeleniny a pusťte se do dochucování.
Přidejte olivový olej, kukuřičný škrob, suchou směs bylinek, česnekový prášek, sůl a pepř. Všechno důkladně promíchejte, aby se ochutil každý kousek zeleniny. Zeleninu nasypte na připravený plech a rovnoměrně ji rozprostřete na pečicím papíru. Musí být v jedné vrstvě, aby se všechny kousky zeleniny upekly stejně dobře. Jakmile budete mít zeleninu takto připravenou, už na vás čekají jen dva kroky k tomu, abyste si na ní pochutnali. Můžete si ji klidně připravit chvíli dopředu, pokud potřebujete upéct jinou část pokrmu.
Upečte zeleninu k dokonalosti
Plech vložte do předehřáté trouby a pečte po dobu 25-30 minut. Zelenina musí být dostatečně měkká a také zlatá. Během pečení ji pozorujte, aby se nezačala připalovat. Jestli k tomu dojde, snižte teplotu a zkontrolujte, jestli je již hotová nebo ne. Až bude upečená a měkká, můžete ji z trouby vyndat. Nechte ji trochu vychladnout a podávejte podle svých preferencí. Uvidíte, že bude všem chutnat.
Zdroj: recepti-i-zdravlje.info