Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce, které se u nás používá. Jíme je jen tak na svačinu, přidáváme je do růžných dezertů a moučníků, připravujeme z nich náplně a džemy. Jablka jsou nedílnou součástí podzimu. Uskladňujeme je a zkoušíme z nich nové a nové recepty, rychle, než nám shnijí. Ať už patříte mezi ty, kteří se každoročně těší na sklizeň jablek, nebo si jablka kupujete, určitě se vám vyplatí vyzkoušet náš recept na úžasný jablečný koláč, do kterého nemusíte použít ani smetanu, ani tvaroh!
Recept na nadýchaný jablečný koláč
Náš jablečný koláč se skládá ze tří vrstev. První vrstvu tvoří těsto, na kterém je druhá (jablečná vrstva). Celý koláč doplňuje nadýchaná pěna. Na přípravu tohoto nádherného a velice chutného receptu budeme potřebovat:
TĚSTO:
- 250 g másla,
- 5 žloutků (nebojte se, bílky použijeme na pěnu),
- 3 lžičky prášku do pečiva,
- 3 lžíce cukru,
- 2 a půl hrnku polohrubé mouky.
JABLEČNÁ VRSTVA:
- 2 kg jablek (již oloupaných a nakrájených na malé kostičky, popřípadě nastrouhaných nahrubo),
- 2 lžíce cukru,
- skořice.
NADÝCHANÁ PĚNA:
- 5 bílků,
- ½ hrnku cukru,
- citronová kůra z 1 citronu.
POSTUP:
- Nejprve si připravíme těsto. Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva. Přidáme žloutky. Máslo nakrájíme na kostičky a taktéž přidáme do těsta. Prsty vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě stejně velké části. Jednu dáme do mrazničky na 30 minut.
- Nezmraženou část těsta vyválíme na plech o velikosti asi 35×23 cm.
- Jablka smícháme s cukrem a skořicí (skořice dáme podle chuti). Dáme je na plech na těsto.
- Nyní přijde nadýchaná pěna: bílky ušleháme s cukrem a vmícháme citronovou kůru. Rovnoměrně navrstvíme na jablka.
- Nahoru přijde ještě nahrubo nastrouhané těsto z mrazničky.
- Pečeme na 180 °C dozlatova.