Polévky patří mezi nedílnou součást našeho jídelníčku. Každá žena ví, jak je složité neustále vymýšlet nové recepty. Z tohoto důvodu vám dnes přinášíme mnoho receptů na jednoduché polévky, které připravíte během chvilky a potěšíte celou rodinu. Dnes se podíváme na to, čím můžete doplnit klasický vývar, aby chutnal i vypadal mnohem lépe. Není na tom přitom nic složitého. Do vývaru nemusíte přidávat jen kupované nudle.
Krutony
Křupavé krutony jsou skvělou variantou, kterou můžete přidat téměř do jakékoli polévky. Jejich příprava je přitom velmi jednoduchá. Potřebujete 2 housky, 1 vejce, 1 dl mléka, 2 lžíce zelené petrželky a 4 dkg tuku. Housky nakrájejte na kostky. Zbytek ingrediencí smíchejte a housky nechte stát ve směsi, dokud nevstřebají tekutinu. Poté je upečte v troubě nebo na pánvi do zlatova.
Bramborové knedlíčky na dva způsoby
Na první typ knedlíků potřebujete 4 střední brambory, 1 lžíci tuku nebo másla, 1 vejce, petržel, strouhanku nebo mouku, 10 dkg tuku na smažení a sůl. Do mísy dejte máslo neb tuk, uvařené brambory, vejce, nasekanou petrželku a sůl. Knedlíčky vytvarujte navlhčenýma rukama. Uvařit je můžete v polévce nebo je předem usmažit na tuku.
Druhý recept na knedlíky vyžaduje 4 brambory, 1 lžíci tuku, 1 vejce, 10 dkg mletého masa nebo šunky, mouku, trochu mléka, 10 dkg tuku na smažení a sůl. Uvařené brambory nastrouhejte, přidejte trochu tuku, 1 vejce a trochu mléka, soli a mouky. Hotové těsto nakrájejte na čtvercové kousky, naplňte mletým masem a vytvořte knedlíky. Uvařte v polévce.
Nudle vermicelli a další varianty
Na vermicelli nudle potřebujete 25 dkg mouky, 1 vejce, 1 žloutek a sůl. Všechny ingredience smícháme dohromady a uhněteme tuhé těsto. Vyválejte na tenko. Přehněte, znovu vyválejte a rozkrájejte ostrým nožem. Široké proužky poskládejte na sebe a ostrým nožem je nakrájejte na co nejtenčí nudle. Tímto způsobem získáte domácí nudle, které budou chutnat úplně jinak, než kupované.
Ze stejného těsta můžete udělat ještě další dvě přílohy do polévky. Tuhé těsto vyválejte na tloušťku prstu a vytrhejte z něj kousky. Vytvořte rovnoměrně zaoblené kousky, které uvaříte v polévce. Další možností je smíchat 1 vejce, sůl, 1 lžíci mléka a 2 lžíce mouky. Těsto bude tekuté. Jakmile ho budete mít hotové, jednoduše ho nalijte do horké polévky. Získáte tím tzv. kapání do polévky.
Lahodné noky a knedlíčková polévka
Připravit si můžete také krupičné noky. Potřebujete 1 vejce, 7 dkg krupice, mletý černý pepř, 1 lžíce petržele, 2 dkg tuku a sůl. Na tuku orestuje celé vejce, osolte, opepřete a přidejte 1 lžíci nadrobno nasekané petrželky a krupici. Důkladně promíchejte a nechte 20 minut odstát. Vmíchejte do horké polévky nebo osolené vody a nechte uvařit.
Na knedlíčkovou polévku si připravte 2 dl mléka, trochu vývaru, 7 dkg másla, 10-12 dkg krupice, 1-2 vejce a sůl. Mléko, vývar nebo vodu a máslo svaříme. Za stálého míchání přidejte krupici. Jakmile krupice zvětší svůj objem a trochu vychladne, přidejte 1-2 celá vejce. Vařte ve vývaru nebo osolené vodě, dokud nebudou hotové. Knedlíčková polévka je klasickým pokrmem, který si vychutnají všichni.
Kroupy a flíčky
Na kroupovou polévku potřebujete 3 vejce, 5 dkg tuku, krupici, vývar, tuk na smažení a trošku soli. K jednomu vejci přidejte ½ hrnku vodu, 5 dkg tuku a promíchejte s krupicí. Do palačinkové pánve dejte lžičku tuku. Jakmile bude tuk rozpálený, můžete nalít připravenou směs a opéct na mírném ohni z obou stran. Až trochu vychladnou, nakrájejte těsto na 2 cm kostky.
Do polévky můžete použít také flíčky. Koupit si je můžete hotové, anebo je vyrobit z 1 vejce a 25 dkg mouky. Těsto nechte odpočinout, přesuňte na vál a nakrájejte na proužky široké 2-3 prsty. Z proužků nakrájejte kostičky pomocí kráječe na těsto. Hotové flíčky jednoduše přidejte ho horké polévky a uvařte jako jakékoli jiné těstoviny.
Krupičné a masové knedlíky
Knedlíky z krupice vyrobíte ze 4 dl krupice, 10 dkg másla, 4 vajec, vývaru a špetky soli. Máslo vyšlehejte do pěny, pomalu přidejte celá vejce a promíchejte. Vytvořte navlhčenýma rukama malé knedlíčky a uvařte je ve vývaru. Nechte 15 minut odstát, vložte do polévkové mísy a zalijte vývarem. Knedlíky budou chutnat skvěle a je velmi jednoduché je vyrobit.
Chcete-li si připravit masovou přílohu do polévky, připravte si 15 dkg mletého masa, 1 vejce, 1 lžíci krupice, 1 lžíci mouky, mletý černý pepř a špetku soli. Maso, vejce, krupici, mouku, sůl a pepř důkladně promíchejte. Nechte 15 minut odpočinout. Lžičkou a mokrýma rukama vytvořte knedlíčky. Vařte na mírném ohni po dobu 10 minut.
Masové kuličky a tekuté těstoviny
Další variantou jsou masové kuličky. Potřebujete 25 dkg mletého hovězího masa, 5 dkg másla, 1 vejce, malé množství muškátového oříšku, 2 plátky starého pečiva, trochu mouky, 1 malou cibuli, špetku černého pepře a sůl. Polovinu másla rozpusťte na mírném ohni a orestujte cibuli. Do rozšlehaného vejce přidejte druhou polovinu másla a přidejte k cibuli, až vychladne. Vše promíchejte s masem a kořením. Poté vytvořte malé kuličky. Obalte je v mouce a uvařte do měkka v hotové polévce. Získáte trochu jinou chuť než u předchozího receptu a vývar bude sytější.
Poslední možností jsou tzv. tekuté těstoviny. Jedná se o směs 1 vejce, mouky a špetky soli. Do hrnečku rozbijte vejce a přidejte tolik mouky, aby bylo těsto hodně řídké. Dávejte si pozor na hrudky. Během vaření pokrmu vložte těsto do horké polévky pomocí čajové lžičky. Polévka se uvaří společně s těstovinami. Podávat můžete polévku během chvilky, protože těsto se uvaří velmi rychle. Díky těmto tipům budete mít vždy na stole vynikající vývar, který nikdy nebude chutnat stejně.
Zdroj: tudasfaja.com