Známe to asi všechny. Spokojenost s koláčem či dortem, které jsme vytvořili, nás odpálila do výšin. Pochválil nás manžel, děcka se těší a Vy už čekáte na hosty, kteří se mají zastavit na odpolední kávičku a koláček. Co se však stane. Jdeme krájet výtvor, na kterém je čokoládová poleva, což ne vždy dopadne dobře. Přestože si nůž namočíme v horké vodě, čokoládová poleva popraská. Nadšení je pryč, na řadu přichází stres z toho, jak jdeme výrobek servírovat. S těmito tipy se Vám to už nikdy nestane.
Tip číslo jedna
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 100 gramů másla
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžíci hladké mouky
- 1/2 lžíce moučkového cukru
- 5 lžic mléka
- vanilkový extrakt
Jak na to?
Do hrnce dáme 50 gramů másla, kakao, hladkou mouku, cukr a mléko. Směs přivedeme do varu a neustále mícháme. Když je hmota rozpuštěná, přidáme ještě 50 gramů másla a vanilkový extrakt. Pokud se nám zdá hmota příliš hustá, přidáme trošku mléka.
Tip číslo dvě
Co budete potřebovat?
- 150 gramů hořké čokolády
- 1 lžíci kakaa
- 1 hrnek cukru
- 0,5 šálky vody
Jak na to?
Ve vodní lázni si rozpustíme 150 g kvalitní hořké čokolády a přidáme cukr, kakao a vodu. Směs ohříváme na mírném plameni dokud nezhoustne.
Tip číslo tři
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Co budete potřebovat?
- 125 ml smetany ke šlehání
- 125 g čokolády
Jak na to?
Smetanu na šlehání si vylijeme do hrnce a ohříváme ji na mírném plameni. Dávejte si ale pozor, abyste ji nepřivedli k varu. Tehdy se stane to, že smetana dostatečně neztuhne. Teplou smetanu odstavíme bokem a nalámeme do ní čokoládu. Mícháním se čokoláda rozpustí a když bude mít pokojovou teplotu, můžete ji navrstvit na koláč.