Jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce. Bohužel si ho můžeme vychutnat naplno pouze během letních měsíců a také jen po velmi krátkou dobu. Velmi rychle se vám totiž zkazí. Přemýšlíte, jak jim prodloužit životnost a pochutnat si na jejich chuti mnohem déle než obvykle? Máme pro vás hned pět řešení. Stačí si vybrat, které pro vás bude nejlepší v danou chvíli.
Lednice
Jahody rozhodně patří do lednice, protože mimo ni se vám zkazí extrémně rychle. Důkladně je opláchněte, osušte a položte do skleněné nádoby, kterou předem vyložíte papírovými ubrousky pro absorpci vlhkosti. Při tomto skladování vám jahody vydrží čtyři až pět dnů, možná i déle. Záleží na tom, nakolik budou zralé a kvalitní. Nezapomínejte je pravidelně kontrolovat a co nejdříve sníst.
Mrazák
Pro velmi dlouhou trvanlivost je nejlepší zvolit mrazák. Je ovšem velmi důležité, abyste jahody překrojili napůl, dobře očistili a nechali zmrazit v jedné vrstvě. Pro lepší výsledek je také namočte do bílého vína a osušte. Skladovat je tímto způsobem můžete až několik měsíců. Udrží se v nich dokonalá chuť, všechny vitamíny a můžete je velmi dobře použít do smoothie.
Led
Chcete během letních měsíců potěšit sebe, rodinou i návštěvy jedinečným ledem? Vezměte formu na led, nakrájejte jahody na menší kousky, zalijte je vodou a nechte zmrznout. Kostky ledu s jahodami můžete s klidným srdcem vhodit do čisté vody, domácí limonády nebo dokonce do šampaňského. V horkém dni se vám ochucený led bude hodit a navíc v nápoji vypadá nádherně.
Marmeláda
Zpracujte jahody do podoby džemu nebo marmelády a vydrží vám po celé měsíce. Navíc si na nich pochutnáte při mnoha snídaních. Postačí vám jen 500 gramů cukru a 1 kilogram čerstvých jahod. Vše uvařte ve velkém hrnci a přelijte do sterilizovaných sklenic se sterilizovaným víčkem. Po naplnění sklenice pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Sušené jahody
Máte-li doma sušičku na potraviny, můžete ji využít ke zpracování čerstvých jahod. Když je budete skladovat v hermeticky uzavíratelné nádobě, vydrží vám po celé měsíce. Stačí, když jahody opláchnete, osušíte a nakrájíte na plátky. Sušičku nastavte na vzduchový program na 40-45 stupňů a počkejte, dokud se ovoce dokonale nevysuší. Použít je můžete do jogurtu, granoly nebo jen tak na chuť.
Zdroj: ohga.it