Není žádnou novinkou ani tajemstvím, že přibližně po třicítce se metabolické procesy u ženy začínají výrazně měnit. Naneštěstí pro nás, ne k lepšímu. Tělo začíná pracovat pomalu, spalování tuků není tak jednoduché jako bylo a kila začínají nelítostně přibývat. Ani se nenadějeme a ve čtyřiceti můžeme mít i o 10 % předchozí hmotnosti více. Našemu tělu a jídelníčku bychom tedy v tomto věku měli věnovat zvýšenou pozornost a řídit se několika základními pravidly. Na co si dávat pozor a čemu se vyvarovat se dozvíte v článku.

Hubnutí je po čtyřicítce mnohem náročnější než ve dvacítce a i při úporné snaze shodit dvě až tři kila, se můžeme pořádně zapotit. Odborníci však nabízejí pár návodů, jak v tomto věku efektivně přistupovat k dietě.
Jak jíst po čtyřicítce?
Pro co nejlepší přehled o svém jídelníčku si své stravovací návyky zapisujte do sešitu. Dbejte o různorodost stravy a neustále se snažte o obměnu potravin. Vyhněte se častým opakováním ve Vašem menu.

Udělejte si seznam svých oblíbených, no „špatných“ potravin, které obsahují hodně jednoduchých sacharidů. Patří sem cukr, sladkosti, rafinovaná rýže, sladké pečivo, či slazené ovocné šťávy a jiné sladké nápoje. Škrtněte ze svého jídelníčku alespoň dva takové nežádoucí produkty.

Optimální strava pro ženy po čtyřicítce
Odborníci nabízejí cenné rady pro sestavení správného jídelníčku pro ženy po čtyřicítce. Pokud Vás trápí problematická oblast boků nebo rukou, kde si zvyknou kila přibývat nejčastěji, pokuste se stravovat následujícím způsobem. Nezapomínejte jíst často a v menších množstvích. Tělo si zvykne na pravidelný přísun potravy a díky tomu si nebude vytvářet tukové zásoby.

Desátá: kaše z neloupané rýže nebo pohanky, k tomu čerstvý ovocný salát
Oběd: dušené maso nebo ryby se zeleninovým salátem
Svačina: salát z chřestu a zelí s olivovým olejem, malé množství sušeného ovoce
Večeře: dvě vařená vajíčka

