Tato verze krému je u nás velmi známá. Jeho název vyplývá z nízkých nákladů, které jsou potřebné při tomto koláči. V době války se do krému přidávalo pouze jedno vajíčko a čokoláda na vrchu chyběla také.
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 5 dkg másla
- 5 dkg cukru
- 2 dl mléka
- 15 g prášku do pečiva
- špetku soli
Na krém:
- 1,25 l mléka
- 5 ks vajec
- 4 kopcovité lžíce hladké mouky
- 6 kopcovitých lžic cukru
- 3 balení vanilkového cukru
Na polevu:
- 10 dkg čokolády na vaření
- 5 dkg másla
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Z hladké mouky, prášku do pečiva, másla, mléka, cukru a špetky soli vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 části.
Každou část rozválíme na velikost velkého plechu a každý kus pečeme 5 minut na 170°C. Takto upečené pláty opatrně přendáme na pracovní desku aby vychladly.
K žloutkům postupně přidáváme cukr, mléko a mouku, a krém postupně mícháme nad ohněm. Necháme zhoustnout 1-2 minuty a odložíme z ohně.
Následně na pevnou pěnu vyšleháme bílky, které jemně přimícháme do krému. Ještě teplý krém postupně navrstvíme na pláty.
Čokoládu rozpustíme nad párou spolu s máslem a rovnoměrně ji rozetřeme na vrchním plátu. Necháme odstát v chladu, nejlépe přes celou noc.
Dobrou chuť!