Jak správně vybrat sladký a zralý meloun?

Léto je melounové období, a proto si musíte plody vybírat správně. Melouny nejsou zrovna levné, a proto jistě nechcete investovat své peníze do ovoce, které vám nebude chutnat. Naštěstí existuje hned několik metod, jak můžete poznat správně zralý meloun. Není na tom nic těžkého, jen musíte o těchto prvcích vědět. Tady je postup, se kterým si vždy zvolíte vynikající ovoce.

Reklama

Vizuální test

Podívejte se na místo, které bylo při růstu melounu na zemi. Hledejte plody, které tam budou mít žlutou nebo světle oranžovou skvrnu. Jestli je barva bílá nebo zelená, meloun není dost zralý. Zároveň můžete plod také vzít do ruky. Na svou velikost by měl být těžký. To znamená, že má v sobě hodně vody a je velmi zralý.

Shutterstock

Tvar je velmi důležitý

Zvláštně tvarované melouny možná vypadají trochu netradičně a jedinečně, ale hodně to ovlivňuje jejich zralost. Znamená to, že ovoce nerostlo rovnoměrně a pravděpodobně nebude zralé. Navíc to může negativně ovlivnit jejich chuť, a proto byste si měli kupovat jen melouny s běžným tvarem.

Zvukový test

Tento tip zná každý. Na meloun zaklepejte. Nevíte, co máte očekávat? Pokud je plod zralý, zvuk bude hluboký a dutý. Nezralé plody mají spíš tupější a vyšší zvuk. Podle toho můžete také poznat, co přesně kupujete. Ne každý to ovšem pozná podle zvuku, ale naštěstí máte i jiné metody.

Reklama

Zkontrolujte kůru melounu

Kůra melounu musí být všude stejně tvrdá a neměli byste ji snadno poškrábat. Jestli bude kůra měkčí nebo do ní snadno zapnete nehet, meloun je přezrálý. To znamená, že si jeho chuť vůbec neužijete a po rozkrojení ho budete muset ihned vyhodit.

Shutterstock

Tipy pro skladování

Chcete prodloužit čerstvost tohoto letního ovoce? Skladujte ho v lednici nebo na chladném místě. Po nakrájení ho vložte do lednice a snažte se ho celý spotřebovat během pár dnů. Po nakrájení vám již dlouho nevydrží. Jíst ho můžete samotný, ale také ho mnoho lidí přidává do salátů, smoothie nebo ho dokonce grilují.

Zdroj: tasty-recipes.gogorecipe.com

Reklama