Jak správně skladovat kopr, aby zůstal dlouho čerstvý?

Kopr patří mezi oblíbené bylinky, které si můžete velmi jednoduše vypěstovat na zahradě. Navíc ho najdete i na každém trhu ve větších městech. Čerstvý je pochopitelně nejlepší, ale bohužel velmi rychle vadne. Když se naučíte pár triků, můžete jeho čerstvost prodloužit a užít si jeho plnou chuť mnohem déle. Naučíme vás, jak to udělat snadno a velmi efektivně.

Reklama

Skladování v lednici

Některé ženy skladují kopr v lednici bez předchozího mytí. Mnoho z nich přísahá, že to prodlužuje jeho životnost, když ho jednoduše vložíte do lednice hned ze zahrádky. Druhou možností je kopr zabalit do vlhkého hadříku. Musíte ho ale zabalit úplně celý, aby tato metoda fungovala. Tímto způsobem vám v lednici vydrží kopr čerstvý až 5 dnů.

Reklama
Shutterstock

Zmrazení

Pro uchování až na podzim nebo do zimy pochopitelně musíte zvolit mrazák. Není na tom nic těžkého. Stačí ho jen proprat ve vodě, vysušit, rozdrtit a umístit do sáčků nebo menších nádob. Mražený kopr můžete skladovat v mrazáku a používat až 6 měsíců. Díky tomu si snadno připravíte koprovku i uprostřed zimy se svými bylinkami ze zahrady nebo z lokálního trhu.

Skladování ve sklenici

Máte doma jen malé množství kopru, který potřebujete nějak skladovat? V tom případě je pro vás tato možnost ideální. Bylinu properte, vysušte a odstraňte kořeny. Potom je velmi pevně umístěte do sklenice. Vršek zasypte menším množstvím soli. Sklenici  uzavřete víčkem a vložte do lednice. Nebudete tomu věřit, ale takto vám kopr vydrží v lednici i celý měsíc.

Reklama
Shutterstock

Skladování ve vodě

Poslední metoda je velmi oblíbená a také velmi snadná. Stačí, když kopr vložíte do čisté sklenice a zalijete ho studenou vodou. Zakryjte sklenici plastovým sáčkem nebo potravinářskou fólií a vložte do lednice. Takto vám vydrží až týden. Stejnou metodu můžete použít také u okurek nebo řapíkatého celeru. Tato zelenina vám ve vodě vydrží také asi týden.

Zdroj: vstolovke.com

Reklama