5 věcí, které musíte udělat po bodnutí vosou nebo včelou

Bodnutí od vosy nebo včely je extrémně nepříjemné a pro alergiky může být také životně nebezpečné. V létě se to ovšem může stát každému. Proto je důležité, abyste přesně věděli, co máte v této situaci dělat. A zároveň je dobré také znát kroky k prevenci. Díky tomu se do této situace možná nikdy nedostanete. Podívejme se, co byste měli udělat ihned po bodnutí.

reklamy

Tohle udělejte po každém bodnutí

shutterstock.com

V první řadě musíte žihadlo ihned odstranit, pokud se jedná o včelí bodnutí. Dávejte si pozor, abyste na žihadlo netlačili, protože tím by se infekce a otok rozšířil ještě více. Potom ránu opláchněte čistou vodou (ideálně studenou) a umyjte místo mýdlem. Tím minimalizujete riziko infekce a ráno vyčistíte. Připravte se také na to, že místo začne rychlé otékat.

Bolest a otok můžete snížit s pomocí ledu nebo studené vody. Stačí, když dáte kostku ledu do látkového kapesníku a přiložit na místo. Jen si dávejte pozor na to, abyste si pokožku nespálili ledem. Místo také otřete vatovým tamponem s jedlou sodou, protože jedná soda ránu efektivně vyčistí. A nakonec použijte antihistaminikum, abyste se zbavili svědění a zánětu.

3 věci, které nedělat

Existuje pár věcí, které vám v létě pomohou proti bodavému hmyzu. Tohle můžete udělat pro to, abyste předcházeli samotnému bodnutí. Včely milují barvy a vůni květin. Jakmile budete mít na sobě oblečení pestré barvy a květinový parfém, budete pro ně velmi přitažliví. Velmi je láká také jídlo a odpadky. Proto byste měli pravidelně vynášet koš a dávat si pozor na velmi zralé ovoce.

Shutterstock

Pravidelně udržujte svou kuchyň čistou, aby se tam nenacházelo přezrálé ovoce nebo starší odpadky. Jestli jste na cizí zahradě, v parku nebo na louce, nechce si boty. Na cizím místě nemůžete vědět, jestli někde není vosí nebo včelí hnízdo. Proto je velmi důležité, abyste chránili svá chodidla. Nechte si alespoň pantofle, abyste chránili své zdraví.

reklamy