Chystáte se na houby? Víme, kam se vyplatí vyrazit! ČHMÚ vydal aktuální „Houbovou“ mapu! Hned budete vědět kam jít!

Sezóna hub je v plném proudu a nadšení houbaři hlásí úlovky jako nikdy předtím. Podle nejnovější mapy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se houbám daří po celé České republice, s výjimkou malých oblastí na jihu Moravy a v Ústeckém kraji. Tato komplexní mapa využívá pokročilé meteorologické údaje k určení nejvhodnějších míst pro růst hub, což poskytuje cenné informace pro všechny milovníky tohoto oblíbeného přírodního bohatství.

reklamy

Houby milují vlhko a teplé počasí

Klíčovým faktorem pro bujení hub je dostatečná vlhkost půdy a ideální teploty. Podle odborníků z ČHMÚ začínají houby nejintenzivněji růst přibližně 10 dní po vydatných deštích, za předpokladu, že následuje teplé, ale ne přehnaně horké počasí. Období od července do září se tak ukazuje jako to nejplodnější pro houbovou úrodu.

Vliv změny klimatu na houbový růst

Bohužel, zvyšující se teploty spojené se změnou klimatu mají negativní dopad na dostupnost vody pro houby. Zvýšený výpar snižuje množství vlhkosti v půdě, což může v budoucnu vážně ovlivnit výskyt a růst mykorhizních hub. Odborníci proto zdůrazňují, že je nutné sledovat tyto trendy a přizpůsobovat se jim, abychom si mohli i nadále užívat bohaté houbové sezóny.

Houbová mapa: Spolehlivý průvodce pro houbaře

Houbovou mapu ČHMÚ, která je vytvářena ve spolupráci s Českou mykologickou společností, lze považovat za spolehlivého průvodce pro všechny houbaře. Tato interaktivní mapa zohledňuje nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech a průměrné teploty posledního týdne, aby určila oblasti s nejvhodnějšími podmínkami pro růst hub.

Jak číst houbovou mapu

Mapa využívá barevné škálování k znázornění vhodnosti jednotlivých regionů pro houbařské výpravy. Oblasti označené zelenou barvou představují ta nejlepší místa, zatímco žlutá a oranžová upozorňují na mírně méně příznivé podmínky. Červené zóny pak signalizují, že v daném místě v současnosti houby pravděpodobně nerostou.

Tipy pro úspěšný víkendový houbařský výlet

I přes očekávané vysoké teploty se stále vyplatí vyrazit do lesa. Doporučuje se volit stinná a vlhčí místa, kde je pravděpodobnost nalezení hub vyšší. Zároveň je třeba dbát na dostatečný příjem tekutin a pravidelné přestávky ve stínu, aby se předešlo zdravotním potížím.

Bohatá houbová úroda po celé zemi

Mapa ČHMÚ ukazuje, že houby se v současné době daří téměř po celém území České republiky. Výjimkou jsou pouze malé oblasti na jihu Moravy a v Ústeckém kraji, kde jsou podmínky méně příznivé. Nadšení houbaři tak mohou vyrazit do lesů a sbírat plné košíky vzácných hub.

Nejlepší místa pro houbařské výpravy

Podle houbové mapy patří k nejúrodnějším regionům Středočeský, Jihočeský a Královéhradecký kraj. Také Vysočina a Plzeňský kraj se jeví jako skvělá volba pro milovníky hub. Naopak jižní Morava a část Ústeckého kraje nabízejí v současnosti méně příznivé podmínky.

Tipy pro začínající houbaře

Pro ty, kteří se k houbařství teprve chystají připojit, máme několik cenných tipů. Nejprve je důležité naučit se bezpečně rozpoznávat jedlé druhy hub. Dále je třeba mít s sebou vhodné nádoby, jako jsou pevné koše nebo tašky, které ochrání nalezené houby. A v neposlední řadě je nezbytné respektovat přírodní prostředí a sbírat pouze tolik, kolik je potřeba.

MAPA ZDE

Bezpečnost a udržitelnost na prvním místě

Při houbařské vášni je nutné vždy myslet na vlastní bezpečnost i ochranu místní přírody. Doporučuje se nesbírat houby, o kterých si nejste jisti, a nechat v lese dostatek plodnic pro budoucí růst. Ohleduplný přístup k houbovým populacím zajistí, že si toto bohatství budeme moci užívat i v nadcházejících letech.

Zdroj: eXtra.cz

reklamy