Svěží letní jahodový dort: Nejdříve si upečeme těsto, potom připravíme náplň a na vrch dáme čerstvé jahody. Skvělá letní pochoutka, kterou během horkých letních dní určitě oceníte!

Máte rádi svěží letní dorty? Pak si tento určitě zamilujete! Jahody klidně můžete nahradit jiným ovocem, na které máte právě chuť. Příprava je trochu zdlouhavější, ale výsledek stojí za to.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 1 a 1/4 šálku polohrubé mouky
  • 1/2 šálku mletých mandlí
  • 110 gramů změklého másla nakrájeného na malé kostičky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vajíčko
  • 1-2 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 500 gramů sýru ricotta
  • 1 lžíci mleté ​​čerstvé máty
  • šťávu z 1 citronu
  • kůru z jednoho citronu
  • 1/2 šálku moučkového cukru

Na jahodovou glazuru:

Reklama
  • 3 lžíce jahodových povidel
  • 1 lžíci vody

Na ozdobení:

  • čerstvé jahody
  • sekané mandle

[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?

Nejdříve si připravíme těsto. Ve velké misce si smícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme na kousky nakrájené máslo a pomocí mixéru, vidličky nebo jednoduše rukama vypracujeme těsto. Těsto by mělo být sušší, takové, aby se drobilo. Přidáme vajíčko a vodu. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho odpočívat v lednici alespoň 30 minut, případně i přes noc.

Na pomoučeném vále si těsto vyválíme do kruhu, který bude o něco větší než kulatý plech, na kterém budeme koláč péct. Plech si vymažeme a pomocí válečku těsto překlopíme na plech. Odstraníme hrany a necháme ještě 30 minut odpočívat.

Troubu si předehřejeme asi na 180 stupňů. Těsto propícháme vidličkou a můžeme ho i zatížit, aby se nám v troubě nezvedlo. Pečeme 15 minut. Odstraníme závaží a pečeme dalších 10 až 15 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.

Mezitím si můžeme připravit nádivku. Ve velké misce smícháme ricottu s cukrem, citronovou šťávou i kůrou a mátou. Nádivku necháme v chladničce. Připravíme si i jahodovou glazuru. Jahodová povidla si ohřejeme s vodou a propasírujeme, necháme vychladnout.

Na vychladlé těsto navrstvíme ricottový krém. Na něj uložíme nakrájené čerstvé jahody a zalijeme to jahodovým džemem. Posypeme mandlemi a dáme do lednice ztuhnout alespoň na dvě hodinky.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Celý postup si můžete prohlédnout i na videu:

Dobrou chuť!

Reklama