Okurkovou sezónu většina z nás miluje. Touto křupavou zeleninou se dá skvěle osvěžit a zároveň absorbovat dostatek vitamínů i tekutin. Pokud však chceme okurky jíst i během zimy, jsme nuceni zpracovat je na kyselo. Věděli jste však, že to jde i jinak?
[hana-code-insert name=’google‘ /]Čerstvé okurky ve sklenici
Pokud si myslíte, že okurky nelze uchovat čerstvé, mýlíte se. Je to docela jednoduché. Připravte si zavařovací sklenice a dobře je vysterilizujte. Zeleninu nemyjte, jen ji suchou utěrkou otřete. Nesmíte je umýt ani otřít mokrým hadříkem jinak začnou hnít. Okurky dejte do vysterilizované sklenice tak, aby se Vám do něj ještě vešla svíčka. Tu zapalte a nechte hořet 10 minut bez víčka. Po tomto čase nádobu uzavřete, oheň neuhaste. Svíčka by měla hořet ještě přibližně 30 sekund, poté zhasne. Okurky jsou zakonzervované a mohou počkat až do zimy. V zimě si tak užijete čerstvou zeleninu z Vaší zahrady, aniž by byla zpracována na jinou, než čerstvou formu. Okurky ve sklenici skladujte na chladném místě.
Okurky ve vodě
Kdysi hospodyňky na uskladňování zeleniny a ovoce používaly i obyčejnou vodu. Jak? Jednoduše naplňte hrnec vodou a do něj naskládejte okurky. Ideálně tak, aby jejich ostřejší konce směřovaly dolů. Hrnec se studenou vodou by neměl zabírat více než 25 % z jeho celkového objemu. Pravidelně měňte vodu a zelenina si na Vás počká i několik měsíců. Samozřejmě držte hrnec v chladu.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Okurky ve studeném suchu
Okurky dávají do studeného sucha ještě i dnes mnohé starší ženy, které si tyto postupy pamatují po svých rodičích. V minulosti tato metoda nahrazovala ledničku. Dnes se využívá také, ale méně často. Okurky čistěte pouze suchou utěrkou, napěchujte je do hrnce, nebo jiné nádoby, kterou pak dejte na chladné místo, ideálně do sklepa, a vložte do lavoru s vodou. Voda v lavoru musí být ledová a je třeba ji měnit, především během teplých dnů. Tímto způsobem Vám okurky vydrží čerstvé až do poloviny zimy.
Zelenina, kterou mnozí z nás kupují během roku v supermarketech, je schopna vydržet v ideálních podmínkách celé měsíce. Podobně jako jablka, i okurky mají dlouhou životnost a nemusíte se bát, že by začaly podléhat zkáze. Zavařené okurky jsou vynikající alternativou, ale zřejmě všichni se shodneme v tom, že čerstvé nenahradí nic.
Už se těšíte, až to vyzkoušíte? My ano!