Žijeme v době, kdy se o zdravé stravě mluví téměř všude. Dnes jsou v módě různé oleje, ať už olivový nebo kokosový, které nahradily vepřové sádlo, klasické máslo, případně obyčejný olej. Naše babičky však kdysi olivový ani kokosový olej neznaly, ale i tak dokázaly vařit chutně a strava obsahovala všechny důležité látky, které naše tělo potřebovalo.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Zima tady bude zas a lékaři v tomto období doporučují věnovat pozornost zejména živočišným produktům, které mohou být bezpečně použity k prevenci nemocí a boji s infekcemi. Jedním takovým produktem je i čerstvá slanina.
Výhody živočišného tuku
Živočišný tuk obsahuje velké množství vitamínů A, D, E a navíc i karoten. Tento druh tuku pomáhá udržovat Váš imunitní systém a zlepšuje celkové fungování těla, a to zejména v chladném období.
O tom, že živočišný tuk je škodlivý, se vede mnoho debat a vznikly i mnohé „mýty“, kterým stále věříme, ale nejsou pravdivé. Dnes se pokusíme některé tyto mýty vyvrátit.
Sádlo je zodpovědné za obezitu
Toto není pravda. Sádlo, tak jako jiné produkty, má negativní vliv na lidský organismus jedině v nadměrném množství. Pokud to řeknu zjednodušeně, museli byste denně sníst kilo slaniny, aby se na Vás začaly projevovat nějaké negativní účinky. Zdraví lidé, kteří jedí živočišný tuk, netrpí problémy trávicího traktu, jater a ledvin. Průměrný člověk by měl sníst denně 10-30 gramů živočišného tuku.
Sádlo je velmi těžké na žaludek
[hana-code-insert name=’google‘ /]Další z mýtů, kterým stále věříme. U zdravých lidí sádlo nebo tedy tuk, nezpůsobuje žádné zažívací potíže. Tuk je po pravdě pro náš organismus užitečný, a to i z důvodu, že taje při teplotě našeho vnitřního prostředí. Stojí za zmínku, že pozor by si měli dávat hlavně lidé, kteří trpí problémy s nadměrnou tvorbou žluči.
Sádlo se nám ukládá jako podkožní tuk
A kdo řekl, že je to špatné? Podkožní tuk je vlastně jedinečná struktura, v níž se nachází bohatá zásoba vzácné kyseliny arachidonové. Tato látka je pro naše tělo nevyhnutelná, protože bez ní tělo nedokáže „zformulovat“ jakousi imunitní odpověď na nějaký podnět. Tato kyselina je důležitá i pro správný metabolismus a zdravý podíl cholesterolu v těle.
Tuk obsahuje velké množství cholesterolu
Stejně jako u jakéhokoli produktu živočišného původu, tuk obsahuje cholesterol. Tento obsah však není tak velký, jak jsme si možná doposud mysleli. Pro srovnání: ve 100 gramech slaniny se nachází cca 1120 miligramů cholesterolu. Nemusíte se však bát. Lékaři už potvrdili, že množství cholesterolu v krvi nezávisí na množství tuku, který zkonzumujete. Mnohem důležitější je samotný metabolismus cholesterolu. Tělo má získávat co nejvíce živin a správně je recyklovat. Právě při tomto procesu pomáhají kyseliny obsažené v tuku, a to je kyselina linolová a kyselina arachidonová.
Chléb se sádlem je ta nejhorší kombinace
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Kupodivu, ani toto není pravda. Tato kombinace je pro naše tělo velmi prospěšná. Oba produkty mají na naše tělo dobré účinky, ale za předpokladu, že jsme zdraví. Pro ty, kteří se snaží shodit pár kilo je tuk rovněž prospěšný. V malých množstvích je totiž skvělým zdrojem energie například před cvičením. Vezměte si, že když v minulosti šli chlapi například pracovat do lesa s dřevem, vždy měli u sebe krajíc chleba a slaninu. Přestože takový pokrm konzumovali poměrně často, měli dostatek energie, síly, byli zdraví a měli dobrou imunitu.
Nebojte si tedy občas dát kousek slaniny či sádla, je to tělu prospěšné!