Smetanové pudinkové rohlíčky: Jak se tento recept naučíte, už nikdy si podobné pečivo v obchodě nekoupíte!

Legenda říká, že tyto rohlíčky pekly ještě kuchařky sedmihradského velmože a vůdce posledního protihabsburského stavovského povstání Františka II. Rákócziho. Zda je to opravdu pravda nevíme. Možná už v těchto dobách znali recept na domácí pudink. Ať je již pravda kdekoliv, ten, kdo vymyslel tyto rohlíčky, rozhodne věděl, co je dobré.

Reklama

Smetanový pudink dodává těmto rohlíčkům přesně tu chuť, kterou jiné pudinkové rohlíčky nemají. Tajemství chuti spočívá ve spojení kvalitního kynutého těsta a lahodného slaďoučkého smetanového pudinku. Kdo jednou připraví Rákócziho rohlíčky, nikdy toho nebude litovat.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 5 dl mléka
  • 1 PL másla
  • 1 PL krystalového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 kostku droždí
  • 1 kg polohrubé mouky
  • trochu citrónové kůry
  • 1 KL soli

Na krém:

Reklama
  • 2 balíčky smetanového pudinku
  • 6 PL cukru
  • 240 ml mléka

Na potření:

  • 2 žloutky

Jak na to?

Mléko necháme na ohni zahřát, přidáme máslo, cukr a vanilkový cukr, a mícháme, dokud se vše nerozpustí a mléko nezačne být teplé. Mléko odstavíme a počkáme, dokud zůstane vlažné. Potom do něj přidáme žloutky a rozdrtíme droždí. Vše dobře zamícháme a necháme chvíli odstát.

Mezitím si připravíme mísu, do které prosejeme mouku a nastrouháme citronovou kůru podle toho, jakou intenzitu chuti v těstě máme rádi. Přidáme sůl a zalijeme to připraveným mlékem. Vypracujeme těsto a necháme důkladně vykynout.

Zatímco nám těsto kyne, připravíme si smetanový pudink. Připravíme ho klasicky v mléce s cukrem a vaříme tak, aby byl docela hustý. Necháme vychladnout.

Vezmeme si nakynuté těsto a vyválíme ho na obdélník přibližně 25×35 cm. Těsto nakrájíme tak, aby nám vzniklo přibližně 16 čtverečků. Na jedné straně každého čtverečku provedeme po celé šířce zářezy, viz. foto.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Do každého čtverečku dáme přiměřené množství pudinku, a srolujeme tak, aby zářezy tvořily vrch rohlíčku.

Plech si vyložíme papírem na pečení a růžek po kornoutu ukládáme vedle sebe. Pak si rozmícháme žloutky a potřeme každý růžek svrchu. Necháme ještě 20 minut kynout na plechu.

Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a pečeme přibližně 30 minut, dokud rohlíčky nejsou zlatavé. Všechny posypeme práškovým cukrem a podáváme ještě teplé.

Dobrou chuť!

Reklama