Tradiční specialita: Na těsto poskládejte brambory, cibuli a kuřecí maso, a okraje potřete česnekem! Zamilovala si ji celá rodina!

Tento tradiční koláč pečou hospodyňky v ruských oblastech zejména během velikonočních a podzimních svátků, no neohrnou nad ním nos ani během velkých svateb. Jde o tradiční slanou specialitu, kterou si oblíbíte po prvním ochutnání.

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g margarínu
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 ČL soli
  • 300 g brambor
  • 100 g cibule
  • 250 g kuřecích prsou
  • pepř dle chuti
  • 2 PL slunečnicového oleje
  • ½ PL octa

Jak na to?

V hluboké misce nechte v mikrovlnce roztát máslo. Když mírně vychladne, přidejte k němu kysanou smetanu a vymíchejte do hladka.

Celá vajíčka si vyšlehejte v samostatné misce, přidejte k nim margarín se zakysanou smetanou. Ve skleničce smíchejte jedlou sodu a ocet a přilijte k směsi. Můžete přidat i ½ čajové lžičky soli.

Mouku si v jiné misce prosejte a přilijte k ní utřenou směs. Vypracujte těsto a když je hotové nechte ho v misce přikryté utěrkou odpočívat alespoň 30 minut.

Reklama

Mezitím si připravte náplň. Kuřecí prsa nařežte na proužky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, přidejte cibuli nakrájenou na kroužky nebo polokroužky. Přisypte nasekanou petrželku, osolte, opepřete, přidejte trochu oleje, aby to bylo mastnější a vše spolu dobře smíchejte. Rozdělte masovo-bramborovou náplň na dvě části.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Plech si vymažte olejem. Těsto si vyválejte na tři části. První dejte na plech, na ni vysypte část masovo-bramborové nádivky. Přikryjte ji druhým vyváleným kusem těsta a na něj vysypte druhou část nádivky. Tu přikryjte třetí částí těsta. Dbejte přitom na to, abyste těsta na sobě dokázali slepit, ať nádivka po upečení nevypadává. Okraje těsta tedy slepte do jednoho hrubšího. Některé hospodyňky si zvyknou tyto okraje potřít česnekem.

Vrch koláče potřete rozšlehaným žloutkem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte cca 150 minut. Po upečení podávejte ještě horké.

Přejeme dobrou chuť!

Reklama